Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
15.3.2013 / SLC
Förnyad SLC-broschyr om vindkraft
SLC:s broschyr Vindkraft – landsbygdens möjlighet har uppdaterats och finns nu i nytryck på både svenska och finska. I broschyren lyfter SLC fram viktiga markägaraspekter som bör beaktas i vindkraftsprojekt, bl.a. gällande arrende av mark och ersättning för vindkraftsproduktion och vindupptagningsområde. SLC betonar att principerna för utnyttjandet av mark- och havsområden för vindkraft ska gagna både markägarna, vindkraftsföretagen och lokalsamhället på ett rättvist sätt. Alla markägare inom vindupptagningsområdet bör få en skälig ersättning för att man erbjuder mark- och vindupptagningsområde.

Även tillståndsförfarandet vid vindkraftsetableringar lyfts fram i broschyren och SLC framhåller att också mindre vindkraftsparker borde behandlas i kommunal markplanering för att ge kommuninvånare och intressegrupper yttrandemöjlighet. SLC förespråkar att förbindelser från vindkraftverk till det allmänna elnätet dras som jordkablar framom luftledningar för att minimera ingreppen i naturen och minimera olägenheterna för markägarna.

Grundläggande för alla vindkraftsetableringar är att genast från början föra en öppen dialog med alla berörda markägare och med övriga intressegrupper i samhället.


      

SLC:s vindkraftbroschyr finns på både svenska och finska. Pdf-versionen öppnas genom att klicka på broschyrernas bilder.



Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab