Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
15.3.2013 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet röstade för produktionskopplade stöd
Enligt majoritetens vilja borde 15 procent av stöden få kopplas till produktionen. De ekologiska fokusområdena ska införas stegvis. Till en början reserveras tre procent av stödytan för grön träda. Två år senare ökas ytan till fem procent.
Det ska också vara möjligt att odla kvävebindande grödor på ekologiska fokusområden. Parlamentet röstade däremot ner jordbruksutskottets förslag att tillåta dubbla stöd för miljöåtgärder i både den första och den andra pelaren.
Två obligatoriska grödor räcker för svenska och finländska jordbruk norr om den 62 breddgraden. Parlamentet stoppade också förslaget till röjningsförbud för torvmarker.
Medlemsländerna borde få överföra 15 procent av medlen mellan jordbrukspolitikens båda pelare utan krav på nationell medfinansiering inom landsbygdsstöden.
Parlamentet anser att namnen på stödmottagare ska publiceras offentligt. Också på denna punkt röstade parlamentarikerna mot jordbruksutskottets åsikt.
För att stärka begreppet "aktiva jordbrukare" efterlyser parlamentet en negativlista med markägare som flygplatser och sportanläggningar. De ska automatiskt uteslutas från direktstödet om jordbruk inte utgör en betydlig del av deras inkomst.
Parlamentet vill också öka stödet till unga jordbrukare. För maximalt 100 hektar kan ett tillägg på 25 procent beviljas på direktstöden.
En förlängning av sockerkvoten till 2020 stöddes av 434 av de omkring 680 närvarande parlamentarikerna. Kommissionen vill skrota sockerkvoten redan år 2015. Systemet med planteringsrättigheter för vinsektorn ska bli kvar till år 2030.
Ett förslag att återinföra mjölkkvoterna röstades ner. Endast en tredjedel av parlamentarikerna stödde förslaget. I stället föreslår parlamentet ett tillägg till mjölkbönder som frivilligt minskar sin produktion med minst fem procent om mjölkmarknaden krisar.
Parlamentet avvisade som väntat rådets förslag till långtidsbudget för 2014-2015, som EU:s stats- och regeringschefer med stor möda snickrade ihop tidigare detta år. Nästan alla grupperingar var eniga om detta.
Parlamentarikerna kräver förbättringar i långtidsbudgeten. Utgiftsnivån på 960 miljarder euro motsvarar inte EU-parlamentets ambitioner, heter det i motiveringarna.
Förhandlingarna mellan kommissionen, rådet och parlamentet om jordbruksreformen kommer sannolikt inte att försenas av budgettvisten. Parlamentet ifrågasätter inte budgetutgifterna för jordbruket.
Copa-Cogeca välkomnade på onsdagen parlamentets raska beslut. Den europeiska producentorganisationen uppmanar kommissionen, rådet och parlamentet att skynda på förhandlingarna om CAP-reformen så att en lösning kan nås i juni.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab