Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
15.3.2013 / Landsbygdens Folk
Det amerikanska jordbruket välkomnar frihandel med EU
USA och EU har olika åsikter om subventioner, tillväxthormoner, tillsatser i livsmedel, genteknik och andra produktionsmetoder. Tjänstemän i både Bryssel och Washington har varnat för att meningsskiljaktigheterna riskerar att blockera andra förhandlingsområden.
Förslaget att lägga dessa problem åt sidan för att trygga smidiga förhandlingar inom andra områden får inget stöd inom det amerikanska jordbruket. Jordbruket måste ingå som ett självklart område i förhandlingarna om frihandel.
Den amerikanska jordbruksalliansen framhåller att förhandlingarna måste bygga på ambitiösa målsättningar. Endast ett sådant frihandelsavtal genererar ekonomisk tillväxt och tryggar jobb på vardera sidan av Atlanten.
Ordföranden för USA-senatens finansutskott Max Baucus utesluter alla strävanden till en så kallad begränsad överenskommelse utan jordbruket. Sådana försök är på förhand dömda att misslyckas.
Under ett besök i Tyskland lät den amerikanska regeringens jordbruksattaché Paul Spencer förstå att EU-länderna överdriver riskerna med genmodifierade livsmedel. Den växande befolkningen behöver mer mat.
Den gröna gentekniken bidrar till att lösa problemet. I hela världen odlas genmodifierade grödor redan på 170 miljoner hektar, sade Spencer.
Enligt Spencer skulle ett frihandelsavtal medföra stora fördelar för livsmedelsproduktionen i både USA och EU. USA är en attraktiv marknad med 300 miljoner konsumenter som frågar efter attraktiva kvalitets- och nischprodukter, exempelvis ekologiska livsmedel.
EU:s handelskommissionär Karel de Gucht räknar med att förhandlingarna om jordbruket blir den svåraste delen i förhandlingarna om ett frihandelsavtal.
Helt omöjligt är det inte. Det förutsätter att vi är pragmatiska, kreativa och realistiska, sade de Gucht nyligen vid en föreläsning vid Harvard University.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab