Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
15.3.2013 / Landsbygdens Folk
Dubbelkolla fastighetsskatten
Om fastighetsägaren förbiser eventuell felaktig information på blanketten, anses hon eller han ha uppgett att informationen i utredningen stämmer. Förfarandet är detsamma som för förhandsifyllda deklarationsblanketten vid inkomstbeskattningen.
Henrik Lassas på Nylands Svenska Lantbrukssällskap uppmanar folk att noggrant kontrollera blanketten. Fel har nämligen förekommit, särskilt vad gäller antalet byggnader på fastigheten och byggnadernas användningsändamål.
- Poängen är nog att alla ska läsa blanketten. Det har blivit bättre, men fortfarande förekommer det gamla uppgifter i systemet.
Lassas förklarar att olika system samkörs och uppgifter från bland annat byggnadstillsynen registreras för beskattningsändamål utan att de kontrolleras.
- Vi har haft sådana fall där någon fått grannens hus registrerat på sin fastighetsskattesedel.
Vid nyinvesteringar har det hänt att byggnadstillsynen gett vidare uppgifter till beskattningen och anmält att stora djurstall används som industrihallar. Då byggnaden förekommit flera gånger i beskattningen har fastighetsägaren betalt för mycket.
- Särskilt har felen i utredningen drabbat dem som nyligen investerat, så de ska vara särskilt uppmärksamma på att förändringarna har beaktats.
Skattepliktig är den som äger eller innehar besittningsrätten till fastigheten vid ingången av kalenderåret. Eventuella ändringar i utredningen för fastighetsskatten ska göras på en deklarationsblankett som postas med fastighetsskattebeslutet i mars. Kompletteringen av uppgifterna ska lämnas in före den 7 eller den 14 maj.
För samfund gäller det att korrigera fastighetsskatteutredningen redan i slutet av april.
Om beskattningsbeslutet ändras till följd av de rättade uppgifterna skickar skattemyndigheten ett nytt beslut i augusti. Den första raten av fastighetsskatten förfaller till betalning i mitten av september och en eventuell andra rat i början av november. Skattemyndigheten påminner om att det gäller att spara inbetalningsblanketten ända till förfallodagarna i höst.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab