Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
8.3.2013 / Landsbygdens Folk
Industrin smusslar med genmodifierade produkter anser Luomuliitto
I regeringsprogrammet är avsikten att göra Finland till ett föregångarland inom ekologisk produktion och miljövänligt lantbruk. På Ekoförbundet är man upprörd över att Finands rykte som ledande land inom ekologisk produktion nu förstörs genom GMO-foder.
Finland har hittills varit ett av de få länder där djurproduktionen har varit förhållandevis fri från genmodifierat foder. Däremot har man inte enligt gällande regler behövt uppge användningen av genmodifierat foder på förpackningarna, men konsumenterna har kunnat välja ekologiskt för att försäkra sig om att det inte ingått genmodifierade beståndsdelar i livsmedlen. Det har också varit klart vilka företag som kan garantera produkter fria från GMO.
Då de stora foderproducenterna tar i bruk genmodifierade grödor blir det svårare för livsmedelsföretagen att få tag på garanterat GMO-fri råvara. På Ekoförbundet betonar man också att foderproducenternas argument för att använda GMO-grödor är ohållbara. Ofta anförs att GMO-foder blir billigare.
- Det är klart att produkter som inte har någon efterfrågan är billigare! Men det har varit tillräckligt med livsmedelsskandaler och konsumenterna vill faktiskt veta vad de sätter i sig. Därför finns det ju efterfrågan på ekologiskt ute i världen, säger man på Luomuliitto.
- Det finländska produktionen står här inför ett vägskäl. Det är en fråga om huruvida vi vill ha kvalitet eller någon billig odefinierad massa, vars ursprung kunderna inte kan kolla upp.
Problemet hänför sig till bristen på proteingrödor i Europa. Konventionell sojaodling orsakar stora utsläpp i de länder där den odlas. På Ekoförbundet varnar man för att att GMO-sojan förvärrar miljöproblemen i länder utanför EU.
- Vi borde bli självförsörjande på proteiner, precis som inom ekologisk produktion, säger Luomuliittos ordförande Jukka Lassila.
- Det är bara så man lägger grunden för hållbar produktion.
På Luomuliitto vill man att de stora foderproducenterna tar ansvar och betonar det finländska ägarnas inflytande över Suomen Rehu och Raisio. SOK innehar ännu 40 procent av Hankkija, efter att resten av aktierna såldes till den danska DLA-koncernen, och MTK är den till röstetalet största ägaren i Raisio.
- Med det ägarinflytandet borde man kunna styra produktionen och torpedera GMO-fodret, menar Lassila.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab