Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
8.3.2013 / Landsbygdens Folk
Rågproduktionen väntas sjunka rejält
Enligt Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänst Tike såddes i höstas 14.000 hektar råg. Totalprognosen, där vårrågen beräknas ingå, är 17.200 hektar för i år vilket skulle bli 19 procent mindre än ifjol.
Höstvetearealen minskade med 12 procent till 20.000 hektar, medan vårvetet förutspås öka till 223.000 hektar odlat. Den sammanlagda vetearealen om 243.000 hektar skulle därför ligga nära fjolårets nivå med en ökning på 1 procent.
Åkrar som ligger i träda, gröngödslingsvall och naturvårdsåkrar förutses minska med 8 procent från ifjol, vilket innebär en minskning om 22.000 hektar totalt.
Kornarealen växer enligt odlingsintentionerna i år med 5 procent till 526.000 hektar. Andelen foderkorn förutspås också öka med 5 procent till sammanlagt 423.000 hektar. Odlingsarealen för maltkorn skulle öka med 3 procent till 102.000 hektar, ifall odlingsavsikterna förverkligas.
Odlingsarealen för havre skulle öka med 3 procent till drygt 360.000 hektar.
Av vårvetet beräknas 76 procent gå till livsmedelsproduktion, medan havren till 82 procent går åt till foder.
För oljeväxternas del konstaterar spannmålsarbetsgruppen att rybsodlingen kommer att minska ytterligare, med upp till 10 procent. Det skulle innebära att rybsen upptar 48.000 hektar odlingsareal.
Däremot förutspås rapsodlingen öka något och skulle då uppgå till 18.000 hektar, vilket innebär en ökning med 17 procent.
Vad gäller övriga proteinväxter avser odlarna så till och med 19 procent mindre bondbönor än ifjol. Ärtodlingen kommer att ligga på ungefär samma nivå som ifjol, d.v.s. vid knappt 5.000 hektar.
I den regionala fördelningen av odlingsarealen uppskattar spannmålsbranschens samarbetsgrupp att kornodlingen ökar mest i Österbotten och i sydvästra Finland.
I södra och sydvästra Finland beräknar man att det kommer att odlas mera havre, medan havreodlingen minskar något i Österbotten.
Veteodlingen ligger på ungefär samma nivå regionalt. Rybsodlingen minskar jämnt över landet, utom i östra och norra Finland.
Producenterna motiverar sina avsikter med behovet av odlingsväxling och djurbesättningens foderbehov, främst vad gäller mjölkbesättningar, nötkreatur och svingårdar.
På spannmålsgårdarna inverkar marknadsläget i högre grad än på andra gårdar och den trenden tilltar; det aktuella marknadsläget påverkar odlingsavsikterna i allt högre grad i jämförelse med fjolårets prognos.
Spannmålsarbetsgruppen uppskattar att kontraktsodling är vanligast vid odling av maltkorn och raps och rybs; ungefär 78 procent av maltkornet odlas under kontrakt och likaså cirka 75 procent av rapsen och rybsen.
Däremot föreligger det mindre intresse bland producenterna att binda sig vid kontrakt med fasta priser. Till och med 87 procent av spannmålsgårdarna uppger att de inte skulle acceptera fasta priser före skördetiden.
Användningen av certifierat utsäde har ökat något för korn, havre och råg, medan den ligger vid fjolårets nivå för vetets del.
Undersökningen utfördes av Finska Gallup. Det var 614 producenter som svarade på enkäten bland 2.300 förfrågningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab