Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
8.3.2013 / Landsbygdens Folk
Mögelgift i fodermajs stoppade tyska mjölkgårdar
Leveransen omfattade allt som allt 45.000 ton fodermajs från Serbien. Av partiet landade 10.000 ton i foder för grisar, kor och fjäderfä ute på gårdarna. Enligt myndigheterna innehöll fodret tio gånger mer mögelgift än gränsvärdet tillåter.
Myndigheterna befarade att mjölk från kor som har ätit av fodret kunde vara belastad med giftet och stängde flera hundra gårdar. Prover visade i alla fall att varken mjölk eller kött utgör någon risk för konsumenterna.
Fram till onsdagen hade redan 70 procent av gårdarna fått klartecken att återuppta leveranserna av mjölk och kött. Vissa begränsningar gäller fortfarande för inälvor som lever och njurar.
Det tyska myndigheterna har försökt rekonstruera leveransen från Serbien. Cirka 25.000 ton av majspartiet lagrades i en hall i Bremen. Leveranserna från lagret till industrin kunde därför stoppas i tid.
Myndigheterna har riktat häftig kritik mot foderindustrin. Det frivilliga kontrollsystemet har inte fungerat, fastän man sedan flera månader har känt till att riskerna med mögelbelastad fodermajs i Serbien.
Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner vill i fortsättningen stärka de statliga kontrollerna av fodermedel. Eftersom industrin inte kan upprätthålla ett vattentätt system, måste de vara med och finansiera de stärkta kontrollerna, inskärpte jordbruksministern.
Nyligen har höga halter av mögelgiftet aflatoxin påträffats i mjölk från flera serbiska mejerier. Mjölken måste dras bort från marknaden. Upptäckten väckte stor uppståndelse i offentligheten, men regeringen i Belgrad har valt att tona ner skandalen.
Hälsovårdsministeriet och jordbruksministeriet försäkrade att mjölken inte utgör någon hälsorisk, ens för barn. Jordbruksminister Goran Knezevic drack till och med två glas mjölk vid en pressinformation för att understryka påståendet.
För att göra mjölken drickbar på nytt höjde regeringen gränsvärdet för aflatoxin från 0,05 mikrogram per liter till 0,5 mikrogram per liter. Enligt regeringen gäller samma gränsvärde i Ryssland, Indien och till och med i EU-landet Bulgarien.
Det höjda gränsvärdet utlöste emellertid en storm i medierna. Enligt tidningarna försöker regeringen legalisera förgiftning med aflatoxin genom att plötsligt tillåta giftig mjölk.
Experter varnade redan för flera månader sedan för mögelsvamp i serbiskt majsfoder till följd av den svåra torrperioden senaste sommar. Myndigheterna har svikit sitt ansvar, anser kritikerna.
Regeringens senaste drag välkomnas desto mer av jordbruket och mejeriindustrin. Den serbiska handelskammaren har räknat ut att krisen skulle kosta jordbruket 50 miljoner euro per månad om mjölken måste slängas bort.
Den stora mejerikoncernen Imlek betecknade regeringens schackdrag som den enda möjliga lösningen på krisen. Enligt koncernen infördes gränsvärdet 0,05 mikrogram år 2006 för att stoppa importen från bland annat Brasilien, Argentina och Nya Zeeland.
I höga doser kan aflatoxiner orsaka akut leverskada. De kan dessutom förorsaka levercancer och anses vara det farligaste av alla kända mögelgifter. En sträng europeisk lagstiftning minskar risken för att konsumenter i EU ska drabbas.
Serbien har ansökt om EU-medlemskap och hoppas att på sikt bli medlem i unionen. Senaste år blev Serbien kandidatland men ett datum för starten av anslutningsförhandlingarna har ännu inte fastställts.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab