Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
8.3.2013 / Landsbygdens Folk
Irland föreslår en mjukare förgröning
EU-parlamentets jordbruksutskott lanserade redan i januari ett liknande förslag. Irländarna föreslår att den gröna trädan ska begränsas till tre procent av odlingsytan under det första reformåret. År 2016 skulle andelen fokusområden på en gård stiga till fem procent.
Samtidigt åläggs kommissionen att följa upp förgröningens konsekvenser för miljö, inkomster och produktion. Om resultatet är positivt, kan den gröna trädan utvidgas till sju procent år 2018, förutsatt att råd och parlament är med på noterna.
Det bör också vara möjligt att odla växter på ekologiska fokusområden, förutsatt att varken växtskyddsmedel eller gödsel används. Miljöåtaganden ska räknas till godo som förgröningsåtgärd. En majoritet av medlemsländerna uppges stöda förslaget.
EU:s jordbruksministrar kommer att ta ställning till CAP-reformen vid nästa rådsmöte den 18 och 19 mars.
Nervositeten inför CAP-reformen tilltar då de stundande omröstningarna i EU:s institutioner närmar sig. Parlamentet ska redan nästa vecka behandla jordbruksreformen i plenum.
I januari tog EU-parlamentets jordbruksutskott ställning till reformen på ett sätt som till stor del följer medlemsstaternas ståndpunkter.
EU-kommissionen försöker övertyga parlamentet att vända kappan och anta kommissionens förgröningsförslag. Gröna, liberala och socialdemokratiska parlamentariker föreslog i veckan ändringar som skulle återställa förslaget.
Den sockerförbrukande industrin och tillverkarna av isoglukos lobbar hårt för att förmå parlamentet att ändra åsikt om sockerkvoterna. Jordbruksutskottet föreslog i januari att sockerkvoterna ska förlängas till 2019/20.
I ett öppet brev till Europas ledare kräver industrins takorganisation CIUS och nationella industrigrupper att kvoterna måste bort år 2015, som planerat.
På motsvarande sätt lobbar de europeiska betodlarnas organisation CIBE i parlamentet för att sockerkvoterna ska upprätthållas fram till 2019/20.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab