|
8.3.2013 / Landsbygdens Folk
Danmark har fått påhälsning av varg
Danskarna utgår från att vargen har kommit från Tyskland där vargar har observerats sedan år 2000 efter en lång paus på 150 år. I dag finns cirka 20 vargflockar i Tyskland, flera av dem i de norra delarna av landet. Till Tyskland har vargarna kommit från Östeuropa. Experter antar att de danska vargarna har vandrat från norra Tyskland till Jylland, där flera observationer av varg har gjorts den senaste tiden.
En jylländsk fårfarmare anmälde nyligen ett rovdjursangrepp där åtta av hans får hade dödats. Dessutom skadades 14 får. Sex djur blev så illa rivna att de måste avlivas. Resten av djuren uppges vara stressade och oroliga.
Farmaren är säker på att det handlar om angrepp av varg. Också andra fårfarmare i området hävdar att de har haft påhälsning av varg. Danmark har inga regler för ersättningar till följd av vargangrepp på husdjur.
Tre av de döda fåren har sänts till DNA-analys för att säkerställa att de har blivit rivna av varg. Myndigheterna ska också sätta upp viltkameror för att identifiera eventuella vargar.
Miljöminister Ida Auken vill så fort som möjligt utarbeta en förvaltningsplan för varghanteringen i Danmark. Hon har inbegärt förslag från Viltförvaltningsrådet som är den beredande instansen i sådana frågor.
Enligt Auken är det glädjande att vargen är tillbaka i Danmark efter så många år. Men hon påpekar att man måste passa upp så att förhållandet till vargen inte förstörs på grund av divergerande intressen hos olika grupper.
Inför Viltförvaltningens möte den 22 mars ska Naturstyrelsen undersöka de erfarenheter man har i Sverige och Tyskland om fredlig samexistens med vargen. Rådet ska också studera hur ersättningar för vargskador hanteras i Sverige och Tyskland.
Viltförvaltningsrådet är sammansatt av en lång rad organisationer som är verksamma inom naturskydd, jakt och jordbruk. Därmed representerar rådet alla de åsiktsriktningar som präglar den offentliga debatten kring vargfrågan.
Auken vill också hjälpa fårfarmarna. Hon har bett Naturstyrelsen att bistå den drabbade fårfarmaren med åtgärder för att skydda hans djur mot fler angrepp. Bland annat vill man titta på de skyddsåtgärder som tyska boskapsfarmare har infört.
Jordbrukets organisationer avvaktar tillsvidare frågans behandling. Jordbrukarna förväntar sig att samhället ska stå för de extrakostnader som vargarna förorsakar, ifall det anses vara önskvärt med fler vargar.
Forskare vid Århus universitet har forskat i vargfrågan på uppdrag av Naturstyrelsen. Forskarna är övertygade om att vargen kommer att etablera sig i Jylland. Mellersta Jylland har gynnsamma naturliga förhållanden där vargar kan trivas. Där finns orörd skog med hare, räv och större vilt som bytesdjur, säger forskarna.
De har kartlagt tio regioner i västra och nordvästra Jylland som lämpar sig särskilt bra för varg. Det handlar om områden med skog och en förhållandevis gles befolkning.
Enligt rapporten kan Jylland snart ha åtta eller tio vargflockar med mellan fyra och åtta djur per flock som också skulle föröka sig. Inom några år kunde upp till 100 vargar finnas på Jylland, tror forskarna i Århus.
Vargstammen breder snabbt ut sig i stora delar av Europa, på både gott och ont. Boskapsproducenter och miljöorganisationer har för det mesta olika åsikter om varghanteringen.
I Frankrike har landets cirka 250 vargar länge förorsakat problem för fårskötseln. Jaktmyndigheterna har därför beviljat fårägare i bergsområden tillstånd att skjuta vargar som attackerar deras fårbesättningar.
Enligt ett majoritetsbeslut i den franska senaten i slutet av januari ska särskilda regioner etableras där vargar får skjutas om de förorsakar skador för jordbruket. Avskjutningen får ändå inte hota vargens fortsatta existens i landet.
Årligen har river vargar över 5.000 får i Frankrike. Den franska producentorganisationen FNSEA och fårskötselföreningarna har under flera års tid utövat gemensam påtryckning på myndigheterna för att få skjuta vargar som attackerar får.
I Tyskland klagar jordbrukare över tilltagande vargangrepp mot nyttodjur. Det är generellt förbjudet att skjuta varg, men rapporter om olagliga avskjutningar tilltar.
Vargar har också observerats i Belgien. Vargar förekommer också talrikt i Italien och på den iberiska halvön, utöver de traditionella utbredningsområdena i Norden, Baltikum och Östeuropa.
|
|