Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
5.3.2013 / SLC
SLC: Öppet brev till den finländska detaljhandeln
Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, har tagit del av detaljhandelns inställning till den ändring av konkurrenslagen som riksdagen behandlar. Avsikten är att gränsen för när detaljhandeln uppnår en marknadsdominerande ställning skrivs in i lagen. Tröskelvärdet som föreslås är 30 procent.

Förändringen kommer enligt de två stora aktörerna inom detaljhandeln att leda till att konsumentpriserna stiger. Argumenten för detta är att förädlingsföretagen och producenterna kräver ett högre pris och att lagförändringen försvårar handelns verksamhet och därmed leder till förhöjda kostnader. Handeln har även signalerat att importen av utländska livsmedel kommer att öka och tillgången till närproducerat att minska.

SLC anser att ifall missbruk inte har förekommit i handelsledet så kommer inte heller lagändringen att få så drastiska följder.

SLC ställer med anledning av detta följande frågor till handelns representanter:

• Finländskt och närproducerat är något som konsumenterna efterlyser allt mer. Handeln styr långt vilka produkter konsumenterna kan köpa i butikerna. På vilket sätt försöker er kedja uppfylla de målsättningar som linjerats upp i redogörelser och politiska beslut för landets livsmedelsproduktion?  

• Hur förhåller ni er till en tydligare märkning av ursprungsland och användningen av märken så som Gott från Finland och Grobladet även för handelns egna produkter?

• Jordbrukets lönsamhet är trängd trots ständig kostnadsuppföljning och rationalisering. På vilket sätt är ni villig att bidra till att den finländska jordbruksproduktionen bibehålls?

• Djurskyddskraven för bland annat ägg- och svinproduktion har skärpts under de senaste åren. Uppfylls samma produktionskrav som i Finland på de livsmedel som ni säljer under eget varumärke?

I ett välmående Finland behövs jordbruksproducenter som producerar råvaror av hög kvalitet och en inhemsk förädlingsindustri samt en detaljhandel som öppet visar intresse för inhemska livsmedel och inhemskt arbete. Förändringen i konkurrenslagen äventyrar inte målsättningen. SLC understryker att den finländska livsmedelskedjan behöver ett fungerande samarbete för att kunna uppfylla de finländska konsumenternas förväntningar.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.


Holger Falck, ordförande
Jonas Laxåback, verksamhetsledare

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab