Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
1.3.2013 / Landsbygdens Folk
Inget prisavtal för chipspotatis
- Det är första gången som det inte finns nån prisöverenskommelse mellan fabriken och odlarna, konstaterar både Chipsfabrikens chef Christer Söderström och Bo-Erik Sandell som är ordförande för Ålands producentförbunds potatisutskott.
Sandell berättar att odlarutskottet räknade på produktionskostnaderna och delade med fem års medelskörd för att få ett pris som täcker kostnaderna.
- Detta var vår utgångspunkt. Vi konstaterade också att prisläget i regionerna omkring Åland är ganska högt.
Sandell förklarar att Chipsen accepterade kalkylen och gjorde en uträkning där bolaget med förändrade sorter samt en prishöjning och genom att räkna bort de tio sämsta odlarna fick en kalkyl som skulle täcka odlarnas kostnader.
- Vi ansåg att detta var en teoretisk lösning på problemet, som inte helt motsvarade verkligheten och ansåg att en högre prishöjning krävs för att hålla kvar intresset för potatisodlingen. Särskilt med tanke på den besvärliga situationen med regnandet under skörden i höstas, påpekar Sandell.
På potatisodlarföreningens årsmöte presenterades prisförhandlingarna och Chipsens bud.
Sandell berättar att prisförhandlarna också gjorde en "ovetenskaplig" SMS-enkät bland odlarna och fick 28 svar.
- Medelpriset som de svarande ville ha för att fortsätta odla låg över Chipsens bud. Vi träffades för ytterligare en förhandlingsrunda, men Chipsen kunde inte höja sitt bud och förhandlingarna avbröts, förklarar Sandell.
Enligt Chipsfabrikens chef Christer Söderström innebär bolagets bud "en rejäl prishöjning".
- Det handlar om drygt 6 procent på chipspotatisen och cirka 10 procent för matpotatis till våra djupfrysta produkter.
Chipsen erbjuder nu odlarna kontrakt enligt sitt bud. Odlingsrådgivaren Leif Andersson hoppas att fabriken får en minst lika stor kontraktsareal som i fjol då det på Åland odlades chipspotatis på cirka 600 hektar.
Bo-Erik Sandell konstaterar att det nu är de enskilda odlarnas sak att ta ställning till om de vill odla enligt Chipsens kontraktsförslag.
- Samtidigt vet ju alla att deras agerande nu påverkar våra kommande prisförhandlingar med bolaget, säger Sandell som själv slutar med chipspotatis för att satsa mera på grönsaker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab