Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
1.3.2013 / Landsbygdens Folk
SLC skickar öppet brev till detaljhandeln om konkurrenslagen
Kesko och S-gruppen som kommer att drabbas av den här ändringen har varnat för att konsumentpriserna höjs som följd av det här. Handeln har också signalerat att importen av utländska livsmedel kommer att öka och tillgången till närproducerat kommer att minska.
SLC anser däremot att lagändringen inte kommer att få så drastiska följder. I det öppna brevet som är undertecknat av förbundsordförande Holger Falck och verksamhetsledare Jonas Laxåback ställer SLC därför offentligt några frågor till handeln:
- Finländskt och närproducerat är något som konsumenterna efterlyser allt mer. Handeln styr långt vilka produkter konsumenterna kan köpa i butikerna. På vilket sätt försöker er kedja uppfylla de målsättningar som linjerats upp i redogörelser och politiska beslut för landets livsmedelsproduktion?
- Hur förhåller ni er till en tydligare märkning av ursprungsland och användningen av märken så som Gott från Finland och Grobladet även för handelns egna produkter?
- Jordbrukets lönsamhet är trängd trots ständig kostnadsuppföljning och rationalisering. På vilket sätt är ni villig att bidra till att den finländska jordbruksproduktionen bibehålls?
- Djurskyddskraven för bland annat ägg- och svinproduktion har skärpts under de senaste åren. Uppfylls samma produktionskrav som i Finland på de livsmedel som ni säljer under eget varumärke?
I ett välmående Finland behövs jordbruksproducenter som producerar råvaror av hög kvalitet och en inhemsk förädlingsindustri samt en detaljhandel som öppet visar intresse för inhemska livsmedel och inhemskt arbete, framhåller SLC vidare i det öppna brevet. Förändringen i konkurrenslagen äventyrar inte målsättningen.
SLC understryker att den finländska livsmedelskedjan behöver ett fungerande samarbete för att kunna uppfylla de finländska konsumenternas förväntningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab