Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
1.3.2013 / Landsbygdens Folk
SLC missnöjt med regeringens åtgärder
SLC närmar sig därför regeringen och i synnerhet jord- och skogsbruksminister Juha Koskinen, med ett paket med förslag på åtgärder som kan förbättra lönsamheten i branschen.
Enligt SLC kommer jordbrukarnas stöd att beskäras och produktionskostnaderna att stiga tillsammans med över 100 miljoner euro på årsnivå under regeringsperioden. Dessutom drabbas näringen av höjningen av kapitalskatten, höjningen av skatten på torv och försämringarna av systemet med avträdelsestöd.
Europarådets beslut om EU:s framtidsbudget för åren 2014-2020 innebär en sänkning av jordbrukstödens totala belopp och stödnivåerna kommer ytterligare att minska i och med att inflationsjusteringen uteblir.
SLC föreslår att inga nya beskärningar får göras i jordbruksstöden. Regeringen borde trygga minst nuvarande nationella motfinansiering för landsbygdsutvecklingsprogrammet.
SLC vill också att regeringen ska verka för en fortsättning på artikel 141 med minst nuvarande nivå för att trygga fortsättningen för husdjursproduktionen, specialodlingarna och växthusproduktionen i södra Finland.
SLC föreslår vidare att livsmedelskedjan ses över så att jordbrukaren får en skälig ersättning för sin produkt. Bland annat en livsmedelsombudsman, ursprungsmärkning och marknadsföringsåtgärder efterlyses.
SLC önskar också att jordbrukets bränsleaccisåterbäring bibehålls på nuvarande nivå och att gränsen för den energiintensiva grönsaksproduktionen sänks till 10.000 euro.
Enligt SLC kommer regeringens beslut att ändra jordbrukets bränsleåterbäring från och med 2014 att sänka återbäringen med omkring 20 miljoner euro. Denna summa var den mest värdefulla delen i jordbrukets del av den helhetslösning arbetsmarknadsparterna kom överens om senhösten 2011.
SLC påtalar att regeringen hittills har fattat enbart kostnadshöjande beslut. Statsrådets förordning för svinhushållning påförde näringen kostnader på 2-3 miljoner euro per år. De finländska svinproduktionskraven går nu längre än de krav som ställs på importerat svinkött.
- Husdjurssektorn klarar inte av flera kostnadshöjande beslut utan att ytterligare förlora produktion. Lantmäteri- och miljötillståndsavgifter är exempel på sådana kostnadshöjande beslut, säger ordförande Holger Falck.
Följaktligen önskar SLC att kostnaderna för myndighetsbeslut inom lantbrukssektorn sänks, exempelvis lantmäteri- och miljötillståndsavgifter.
Vidare önskar SLC att regeringen deltar i utvecklingen av biobränsleproduktionen i landet. På listan över åtgärder finns ytterligare en önskan om att en arbetsgrupp med uppdrag att utveckla och effektivera avbytarverksamheten tillsätts. SLC önskar att konkreta åtgärder vidtas för att höja självförsörjningsgraden för proteinfoder.
SLC konstaterar att regeringsprogrammets skrivning om att jordbruket ska göras lönsammare på marknadsvillkor inte har lett till konkreta resultat. Det som finns i detta skede är endast ett klargörande tillägg om marknadsdominans till konkurrenslagen.
Då det gäller diskussionen om fastighetsskatt på skogsmark eller skogsfastighetsavgift avfärdar SLC dessa, eftersom förslagen inte kommer att öka virkestillgången i landet på något sätt.
- En avgift kommer däremot att drabba de företagsmässigt inriktade och unga skogsägarna, konstaterar Holger Falck.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab