Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
1.3.2013 / Landsbygdens Folk
Jordbruksministrarna vill ha mjukare utjämning
Den interna utjämningen av jordbruksstödet är en kontroversiell fråga, eftersom det handlar om omfördelningar. Många medlemsländer anser att den interna utjämningen går för fort.
Det irländska förslaget siktar på en utjämning av tio procent inom ett medlemsland under det första året. Kommissionen har för sin del utgått från ett första steg på 40 procent.
Kommissionen anser att 10 procent vore för långsamt, upplyste agrarkommissionär Dacian Cioloș. Han vill inte vika från målet om enhetliga arealstöd år 2019. Detta förutsätter ett betydligt snabbare första ingrepp.
När det gäller den externa utjämningen ska ingen medlemsland stanna under EU-medeltalet. Detta ska måste också gälla den interna utjämningen, menade Cioloș.
Ministrarna var positiva till ett franskt förslag om ett frivilligt extra hektarstöd för att gynna mindre gårdar. Kommissionen ställde sig också försiktigt positiv, men underströk behovet av strikta regler för såväl stödbelopp som arealer.
Agrarkommissionären kritiserade medlemsländer som vill hålla fast vid produktionskopplade stöd. Detta strider mot andan i jordbruksreformen från år 2003. På denna punkt är kommissionen inte beredd att tänka om.
Ministermötets ordförande Simon Coveney medgav att medlemsländerna är splittrade på denna punkt. Det finns inget större spelrum att erbjuda kopplade stöd till vissa jordbrukare som alternativ till enhetliga arealstöd, sade Coveney.
Det är framför allt Bulgarien och Slovakien som vill kompensera den interna utjämningen med kopplade stöd.
Omkring tjugo medlemsländer stödde det irländska förslaget att mjuka upp utjämningen. Förslaget avvisades inte av de övriga medlemsländerna, men framför allt Nederländerna uttryckte skepsis gentemot konceptet för en långsammare utjämning.
Enligt Cioloș kan den politiska behandlingen av CAP-reformen med all sannolikhet slutföras i juni. Tvisten mellan råd och parlament kan påverka långtidsbudgeten, men torde inte beröra själva jordbruksreformen.
Trots detta ska kommissionen snart lägga fram ett förslag till övergångsregler för de direkta stöden under år 2014.
Irlands jordbruksminister Simon Coveney utgick från att medlemsländerna ska vara redo att slå fast en gemensam position om CAP-reformen vid nästa ministermöte i mars. Därefter kan förhandlingarna med parlamentet genast inledas.
Med anledning av de senaste tidens livsmedelsfusk diskuterade rådet också behovet av bättre varudeklaration för färdigmat. En sådan märkning har krävts av Österrike, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Finland.
Hälsokommissionär Tonio Borg var skeptisk mot skärpta straff, men betonade att frågan ska diskuteras.
Rådet ansåg att märkningen måste lösas på EU-nivå. Kommissionen ska lägga fram en rapport i höst.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab