Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
1.3.2013 / Landsbygdens Folk
Omfattande bedrägeri med ekoägg i Tyskland
Flera miljoner ägg från konventionell djurhållning har levererats och saluförts som ekologiska ägg. För gärningsmännen var det en god affär - ekologiska ägg är betydligt dyrare än ägg från konventionell produktion.
Bedrägeriet avslöjades av en slump. Domaren blev lyhörd i samband med en rättsprocess, där en hönsägare anklagades för att ha betalat för litet för sina unghöns. Under utredningen framgick att ifrågavarande farmare hade alldeles för många hönor i sin anläggning. Enligt farmaren var detta gängse praxis.
Domaren informerade konsumentmyndigheterna som i sin tur alarmerade åklagarämbetet. Vid närmare efterforskningar har det visat sig att flera hundra gårdar systematiskt har låtit bli att beakta föreskrifterna för djurhållningen.
Ärendet började rullas upp i den nordtyska delstaten Niedersachsen, men utredningarna har numera utvidgats till flera andra delstater. Gårdar i Belgien och Holland har också dragits in i fallet.
En ledande funktionär i en regional hönsfarmarorganisation uppges också vara inblandad i härvan. Den misstänkta personer bedriver en gård med växtodling, hästavel samt gris- och fjäderfäproduktion.
De inblandade gårdarna misstänks för brott mot både livsmedelslagstiftningen och lagen om ekologisk produktion. Sannolikt har gårdarna också brutit mot djurskyddslagen. De har möjligen också gjort sig skyldiga till miljöbrott.
Ifall misstankarna bekräftas, handlar det om ett av de mest omfattande kriminalfallen inom det tyska jordbruket.
I Tyskland ökade den ekologiska äggproduktionen senaste år med 17 procent. Sammanlagt lever 2,9 miljoner tyska hönor i dag på ekologiska hönsgårdar. Ekohönor ska beredas mer plats och matas med ett certifierat ekofoder.
De högre kostnaderna för den ekologiska äggproduktionen kompenseras av ett högre pris på äggen. I Tyskland kostar 10 ekologiska ägg i genomsnitt 2,86 euro medan konventionella ägg kostar 1,20 euro.
De kriminella hönsfarmarna har struntat i bestämmelserna. Anledningen är bristfälliga kontroller. De ansvariga myndigheterna klagar över brist på personal. Risken att bedragare ska åka fast är försvinnande liten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab