Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
1.3.2013 / SLC
SLC:s paket för ett lönsammare lantbruk
Under statsminister Katainens regeringsperiod har lantbrukets lönsamhet utvecklats i negativ riktning. Utvecklingen strider mot de positiva skrivningar som finns i regeringsprogrammet om matbranschen och dess positiva roll i samhället.

Enligt regeringsprogrammet ska förutsättningarna för ett konkurrenskraftigt, kostnadseffektivt och miljövänligt familjejordbruk tryggas. De beskärningar som regeringen enligt regeringsprogrammet verkställt har avsevärt påverkat jordbrukarnas konkurrenskraft. Närmare 37 % av jordbrukets omsättning kommer från stöden.

Den sittande regeringen har tagit beslut om inbesparingar i jordbruksstöden och ökade kostnader enligt följande:
-    40 miljoner euro nedskärning av jordbruksstöden i regeringsprogrammet
-    31 miljoner euro nedskärning av jordbruksstöden 2015
-    20 miljoner euro merkostnad för lantbrukspensionspremierna från 2013
-    12 miljoner euro nedskärning av räntestödet vid investeringar fram till 2016
-    5 miljoner euro nedskärning av kostnaderna för avbytarservice

Jordbrukarnas stöd kommer att beskäras och produktionskostnaderna kommer att stiga tillsammans med över 100 milj. euro på års nivå under regeringsperioden. Dessutom drabbas näringen även av höjningen av kapitalskatten, höjningen av skatten på torv och försämringarna av systemet med avträdelsestöd.

Europarådets beslut om EU:s framtidsbudget för åren 2014-2020 innebär en ytterligare sänkning av jordbruksstödens totala belopp och stödnivåerna kommer ytterligare att minska i och med att den sedvanliga inflationsjusteringen uteblir.

Då det gäller kostnadsutvecklingen har regeringen hittills enbart fattat kostnadshöjande beslut. Statsrådets förordning för svinhushållning påförde näringen kostnader på ca 2 - 3 milj. euro/år. De finländska svinproduktionskraven går nu längre än de krav som ställs på importerat svinkött. SLC påpekar att husdjurssektorn inte klarar av flera produktionskostnadshöjande beslut utan att ytterligare förlora produktion. Andra kostnadshöjande beslut berör bl.a. lantmäteri- och miljötillståndsavgifter. Regeringens beslut att ändra jordbrukets bränsleåterbäring från och med 2014 kommer att sänka återbäringen med ca 20 milj. euro. Denna summa var den mest värdefulla delen i jordbrukets del av den helhetslösning arbetsmarknadsparterna kom överens om senhösten 2011. Om inga politiska åtgärder vidtas går jordbruket miste om denna kostnadsjustering.

Regeringsprogrammets skrivning om att jordbruket ska göras lönsammare på marknadsvillkor har inte lett till konkreta resultat. Det som finns i detta skede är endast ett klargörande tillägg om marknadsdominans till konkurrenslagen.

Enligt regeringsprogrammet ska den nationella försörjningsberedskapen och jordbrukets nationella mångsidighet säkerställas. Under 2012 sjönk Finlands självförsörjningsgrad för svinkött för första gången efter många år under 100 % som till stora delar beror på regeringens beslut om sänkta stöd och högre produktionskostnader. Enligt regeringsprogrammet ska regeringen se över vad som kan göras för att hantera jordbrukets produktionskostnader.

SLC:s lönsamhetsåtgärder är bl.a.:
-    Inga nya beskärningar i jordbruksstöden. Regeringen tryggar minst nuvarande nationell motfinansiering för landsbygdsutvecklingsprogrammet
-    Regeringen verkar för en fortsättning på artikel 141 med minst nuvarande nivå för att trygga fortsättningen för husdjursproduktionen, specialodlingarna och växthusproduktionen i Södra-Finland
-    Livsmedelskedjan genomgås så att jordbrukaren för en skälig ersättning för sin produkt. Åtgärder är bl.a. livsmedelsombudsman, ursprungsmärkning och marknadsföringsåtgärder
-    Jordbrukets bränsleaccisåterbäring bibehålls på nuvarande nivå. Gränsen för den energiintensiva grönsaksproduktionen sänks till 10 000 euro
-    Kostnaderna för myndighetsbeslut inom lantbrukssektorn sänks. Detta berör bl.a. lantmäteri- och miljötillståndsavgifter
-    Regeringen deltar i utvecklingen av biobränsleproduktionen i landet
-    En arbetsgrupp med uppdrag att utveckla och effektivera avbytarverksamheten tillsätts
-    Konkreta politiska åtgärder vidtas för att höja självförsörjningsgraden för proteinfoder

Då det gäller diskussionen om fastighetsskatt på skogsmark eller skogsfastighetsavgift avfärdar SLC dessa eftersom förslagen inte kommer på något sätt att öka virkestillgången i landet. En avgift kommer att drabba de företagsmässigt inriktande och unga skogsägarna.

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f.

Holger Falck    
Ordförande

Jonas Laxåback
Verksamhetsledare

Pdf-version

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab