|
22.2.2013 / Landsbygdens Folk
EU försöker kartlägga utbredningen av hästkött
Den ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa beslöt senaste fredag att varje medlemsland ska analysera mellan 10 och 150 färdigprodukter från butikernas hyllor. Det handlar om produkter som är märkta som nötkött. I hela EU ska medlemsländerna genomföra 2.250 test av förädlade färdigprodukter. Därutöver ska hästkött i slakterier analyseras för att ta reda på om köttet visar spår av läkemedlet fenylbutazon. Ett prov ska tas för varje parti upp till 50 ton hästkött.
Testen ska inledas omedelbart. EU vill preliminärt genomföra testen inom loppet av en månad men tiden kan förlängas med ytterligare en månad. Resultatet ska skickas till EU-kommissionen före medlet av april.
I utskottet krävde Frankrike, Storbritannien och Italien att EU borde införa ett system som spårar kött i färdigprodukter. Kommissionen utreder frågan och arbetar för närvarande på en konsekvensanalys.
Hälsokommissionär Tonio Borg utesluter inte att EU kommer att införa ett varaktigt system för obligatoriska DNA-test. De första tecknen på fusk avslöjades genom DNA-test i Irland och Storbritannien.
Tyskland beslöt på måndagen att införa en egen strategiplan mot missbruk inom livsmedelskedjan. Kött ska testas i större omfång än EU-programmet förutsätter. Bland de tio punkterna i planen återfinns skärpta sanktioner för matbedragare. Möjligheten att utveckla ett program som analyserar produktionsvolymer, prisförändringar och produktflöde som kunde avslöja missbruk ska utredas.
Tyskland kräver också att EU ska utvidga spårningen av livsmedlens ursprung till färdigprodukter.
EU-parlamentet efterlyser ett tätare testprogram genom hela livsmedelskedjan för att avslöja bedrägerier med köttprodukter. Det framgick av en diskussion i parlamentets utskott för livsmedelssäkerhet på måndagen.
Enligt agrarkommissionär Dacian Cioloș är den europeiska hästköttskandalen ett klart fall av bedrägeri. Han varnar ändå för förhastade slutsatser. EU har effektiva regler och varningssystem som borde ha fungerat. Av allt att döma är åtgärderna ändå otillräckliga eftersom vi har att göra med bedragare, säger Cioloș.
I samband med skandalen har flera medlemsländer krävt skärpta regler och kontroller, men Cioloș vill ännu vänta och se. Vi måste först invänta resultatet av DNA-testen innan man börjar diskutera nya regler, betonar Cioloș. Han medger att det är svårt att komma åt kriminell energi. Mycket beror på hurdana resultat det går att nå med hjälp av kontroller och polis, tillägger han.
Den europeiska veterinärorganisationen FVE efterlyser strängare EU-regler för livsmedelskontrollen. Veterinärerna kräver också ett centralregister för hästpass för att säkerställa djurets identitet, till exempel vid handel med hästar.
Det nuvarande systemet infördes år 2009 och föreskriver att ett hästpass måste utfärdas för alla hästar i EU. I hästpasset ingår information om födelsedatum, vaccineringar, medicinering och ägarens identitet. Hästpasset ska också säkerställa att skadliga läkemedel inte hamnar i livsmedelskedjan. Men systemet anses vara lätt att manipulera, eftersom hästpasset utfärdas av många olika avelsorganisationer.
Nyligen framgick att åtta hästar i brittiska slakterier har testats positivt med avseende på fenylbutazon. Köttet från tre av hästarna har sannolikt hamnat i den franska livsmedelskedjan. Det tyder på att hästköttet i värsta fall kan vara en hälsorisk.
Den europeiska veterinärorganisationen kräver en centraliserad registrering av hästpassen. Detta skulle försvåra utskrivningen av förfalskade pass och kan bidra till att avvärja liknande skandaler i framtiden.
Livsmedelssäkerhetsverket Evira bereder sig ett provtagningsprogram för att utreda om hästkött har saluförts som nötkött i Finland. I Finland kommer 50 DNA-test att analyseras. Dessutom ska upp till tio analyser tas för att utreda om kött innehåller rester av läkemedlet fenylbutazon.
I Finland används inte läkemedelspreparat som innehåller fenylbutazon för hästar eller andra djur. Fenylbutazon ingår redan i den nationella tillsynen över främmande ämnen och hästköttet testas årligen.
|
|