Det är skäl att även beakta socialskyddsförmånerna när man väljer bolagsform. Om ett gemensamt företags arbeten kan fås med i LFÖPL-försäkringen, blir förmånerna betydligt mer omfattande.
Beskattningen och bolagsformen avgör vilka socialskyddsförmåner som en företagare på landsbygden har. Det lönar sig att beakta detta när bolagsformen för lantbruket väljs.
LFÖPL-försäkringen ger en mer heltäckande social trygghet än företagarnas FöPL-försäkring. Förutom arbetspensionsskydd har den som är LFÖPL-försäkrad dessutom rätt till avbytarservice, avträdelsestöd och LPA-sjukdagpenning samt en förmånlig OFLA-arbetsskadeförsäkring. LFÖPL-försäkringspremien är normalt 10,34 % och FöPL-försäkringspremien 21,1 % av arbetsinkomsten.
I allmänhet kan LFÖPL-försäkringen omfatta också verksamhet i bolagsform, om verksamheten hör till jordbruksbeskattningen. Det viktigaste undantaget är aktiebolag. Bara delägare i ett familjeaktiebolag kan ha en LFÖPL-försäkring. Däremot hör arbetet inte till LFÖPL-försäkringen, om aktiebolaget ägs t.ex. av två eller tre grannar utan att någon av dem har majoriteten eller bestämmanderätten i bolaget.
Delägarna i en lantbrukssammanslutning och deras makar samt bolagsmännen i ett öppet bolag hör alltid till LFÖPL. Saken förändras inte av lönebetalning eller av ett eventuellt arbetsavtal. Detsamma gäller bolagsmän med personligt ansvar i ett kommanditbolag. En tyst bolagsman kan beroende på fallet försäkras enligt LFÖPL, KAPL eller APL.
OFLA-arbetsskadeförsäkringen kan ersätta bara skador som inträffar i arbete som faller under LFÖPL. Det är bra att minnas när t.ex. samarbete i fråga om maskiner eller annat planeras mellan gårdar. För arbeten som inte hör till LFÖPL kan en frivillig olycksfallsförsäkring tecknas i något olycksfallsförsäkringsbolag.
Ytterligare information:
LANTBRUKSFÖRETAGARNAS PENSIONSANSTALT, tfn (09) 43 511
biträdande direktör Päivi Huotari, tfn (09) 435 1268, 050 500 4514