Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
15.2.2013 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet aviserar tuffa budgetförhandlingar
Parlamentet är för första gången en jämbördig part i förhandlingarna om långtidsbudgeten och visar gärna sina muskler. Flera EU-ledares triumferande uttalanden om ett färdigt budgetpaket har dessutom väckt irritation hos de folkvalda. Parlamentet väger lika tungt som rådet. Efter toppmötet hade många parlamentariker intrycket att ställas inför fullbordat faktum.
Parlamentets talman Martin Schulz meddelade genast efter toppmötet att han inte kommer att underteckna långtidsbudgeten, eftersom den visar ett underskott på 52 miljarder euro. Därmed kan EU inte efterkomma sina förpliktelser och inte heller sköta sina skulder. Det är olagligt, sade Schulz.
De fyra stora grupperna i parlamentet stöder Schulz. I ett gemensamt pressmeddelande påpekar gruppernas representanter att den nuvarande budgetöverenskommelsen snarare försvagar än stärker den europeiska unionen. Kristdemokratiska EPP, socialdemokratiska S&D, liberala ALDE och de gröna/EFA vill ha en budget som främjar tillväxt och skapar nya jobb. De är också bekymrade över att gapet mellan åtaganden och förpliktelser växer.
Kommissionen och EU-ordförandelandet Irland ska genast börja medla mellan parlamentet och rådet. Parlamentet kommer knappast att ge sitt samtycke till budgetpaketet i sin nuvarande form. Parlamentet kan antingen godkänna eller förkasta ett förslag. I oförändrad form skulle paketet antagligen förkastas. Rådet måste därför försöka ändra paketet så att det blir smakligare för parlamentet att godkänna.
De bärande strukturerna i budgetuppgörelsen kommer knappast att rubbas, inte heller anslagen för jordbruket. I stället kan det bli aktuellt med kompromisser som bidrar till en större flexibilitet i användningen av budgetmedel. Parlamentet kunde möjligen svälja eftergifter som går ut på att outnyttjade anslag skulle få användas påföljande år. Därigenom kunde anslag lättare omfördelas för tillväxtfrämjande ändamål och investeringar som parlamentet efterlyser. En klausul som föreskriver en mellanöversyn av långtidsbudgeten efter två eller tre år kunde också blidka en eller annan parlamentariker.
Risken att parlamentet blockerar budgetpaketet kan inte helt uteslutas. I så fall måste EU arbeta med årliga budgeter under de närmaste åren. I mars ska parlamentet avge en resolution över medlemsländernas budgetpaket, men den slutliga omröstningen i plenum kan dröja ända till sommaren. Martin Schulz vill ha en hemlig omröstning.
Det är första gången som parlamentarikerna på allvar kan göra sin medbestämmanderätt gällande som lagstiftande makt i budgetfrågor. Lissabonavtalet från 2009 ger parlamentet en lika tung maktställning som medlemsländerna i EU-rådet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab