|
4.2.2013 / SLC
Matskolan-Ruokakoulu lanseras nationellt
Då barn eller unga ges möjlighet att lära känna den finländska matkedjan och förstå den finländska matkulturen, kommer de även att uppskatta den. Detta är grundidén med samarbetsprojektet Matskolan-Ruokakoulu.
Projektets målsättning är att för den finländska matfostran utveckla ett nytt verktyg, som lär barn och unga vikten av hälsosam kost och motion genom en självaktiverande, rolig och erfarenhetsbaserad verksamhet. Projektet förverkligas i samarbete mellan Finlands 4H, Finlands svenska 4H, MTK, SLC, Folkhälsan samt Mjölk och hälsa, med understöd av Kvalitetskedjan vid jord- och skogsbruksministeriet.
Bettina Lindfors kommer att lotsa det tvåspråkiga projektet under 2013. Lindfors har en bred erfarenhet av både nationell och internationell matkommunikation samt projektledarskap. Under 2012 medverkade Lindfors som SLC:s representant vid piloteringen av Matskolan i Svenskfinland. Vid sidan om projektledare för Matskolan, verkan Lindfors som informatör för ett matprogram vid Nordiska Ministerrådet.
600 barn deltar i matskolor
- Under 2013 har vi som mål att ordna totalt 29 matskolor, var av 10 i svenskspråkiga och 19 i finskspråkiga 4H-föreningar. Målet är att nå närmare 600 barn, över 100 frivilliga handledare och närmare 900 föräldrar till barnen. Därtill nås via gårdsbesöken över 40 matproducenter, berättar Bettina Lindfors.
Matskolan är ett dagläger som ordnas under skollov för 8-12 åriga barn. Verksamhetens bärande idé är att öka matglädjen bland barn och unga.
- Genom olika uppgifter, lekar och annan lägerverksamhet får barnen bekanta sig med matlagning, hantering av råvaror och matkedjan. Därtill diskuteras betydelsen av mångsidig kost och motion. Ett syfte är att öka kännedomen om, uppskattningen av samt användningen av lokal mat.
- Till programmet hör även ett gårdsbesök hos en matproducent, där gruppen ges möjlighet att följa en råvaras väg från jord till bord, fortsätter Lindfors.
Samarbete över språk- och kulturgränser
Den framgångsrika verksamhetsmodellen har ursprungligen utvecklats i Danmark. Matskolan piloterades första gången i Finland under 2012 på svenskspråkiga orter. Tack vare projektfinansiering av Kvalitetskedjan, kommer verksamheten att utvecklas för att kunna tillämpas till fullo i finländska förhållanden. Verksamheten breddas till att omfatta hela landet.
- Projektet är tvåspråkigt och vi producerar en webbplats som kommer att fungera som dess huvudsakliga kommunikationskanal. Därtill utnyttjas videodokumentation och sociala medier för att berätta den goda historien om barnens matglädje, sammanfattar Lindfors.
Matskolan-Ruokakoulu förenar på ett nytt sätt den svensk- och finskspråkiga matfostran. Genom verksamheten byggs en ny samarbetsgrund mellan medverkande organisationer samt övriga aktörer inom matkedjan. Dess mål är att öka lokalt, regionalt och nationellt nätverkande bland barn, unga och matfostran.
Idag har redan 14 svenskspråkiga 4H-föreningar anmält intresse om att ordna matskolor. Under februari klarnar även vilka finskspråkiga 4H-föreningar som piloterar matskolor i juni och augusti.
Matskolan-Ruokakoulu webbplats öppnar i mars på www.matskolan.fi. Tills dess kan man läsa mer om Matskolan på adressen http://www.fs4h.fi/matskolan/.
Läs mer i Landsbygdens Folk som utkommer den 8.2!
Tilläggsuppgifter: Projektledare Bettina Lindfors, tel. 045 109 6811, bettina.c.lindfors(at)gmail.com
|
|