Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
18.1.2013 / Landsbygdens Folk
Pälsdjursuppfödarna inleder massvaccineringar mot valpsjuka
FPF har beställt vacciner för alla pälsdjur i landet som ännu inte vaccinerats. I onsdags anlände de första 700.000 doserrna från Tyskland och mera är på kommande. Vaccineringarna på bred front torde alltså vara i full gång när den här tidningen kommer ut.
- Vi rekommenderar varmt att alla pälsdjur ska vara vaccinerade mot sjukdomen, säger veterinärmedicine doktor Taina Haarahiltunen, som är ansvarig direktör för djurens välfärd vid FPF.
Farmarna har fått information bland annat via SMS-meddelanden. Man kan också kolla på FPF:s nätsida på internet (http://www.stkl-fpf.fi) vem man ska kontakta.
Det var förra veckan som virologiska undersökningar utförda av Livsmedelssäkerhetsverket Evira bekräftade de kliniska iakttagelser som tidigare gjorts av patologiveterinären vid Finlands Pälsdjursuppfödares Förbunds (FPF) laboratorium. Därmed var konstaterandet av valpsjukan slutgiltig.
Valpsjuka är en virusbetingad, mycket allvarlig och smittsam sjukdom hos päls- och hunddjur. Sjukdomen har påträffats på flera danska minkfarmer sedan förra sommaren. På de drabbade danska farmerna har dödligheten varit hög och de ekonomiska förlusterna betydande.
Hur djuren på den finländska farmen har smittats är ännu inte klarlagt, men det utreds fortfarande.
- Valpsjukan sprider sig till pälsfarmerna dels genom djurhandel, dels via besökare på farmen. Det gäller såväl djur som människor - både dem som har rätt att vistas på farmen och olovliga besökare, uppger FPF:s verksamhetsledare Michael Hornborg.
- Därför är det just nu mycket viktigt att begränsa flyttning av djur och vistelser på pälsfarmerna, påpekar veterinärmedicine doktor Taina Haarahiltunen.
Den drabbade farmen har isolerats och likaså andra farmer i dess närhet.
De pälsfarmer som är verksamma inom samma område samt de varu- och råvaruleverantörer som besökt farmerna har kartlagts. All förflyttning av djur och onödiga besök på farmerna minimeras tills sjukdomens spridning stannat upp. En del planerade pälsfarmarevenemang under de närmaste veckorna har ställts in.
Det finns ingen vård för valpsjuka. Djuren kan dock vaccineras i förebyggande syfte.
Människor smittas inte av viruset, så de löper ingen fara. Hundar kan däremot smittas. FPF har därför informerat Finlands Kennelförbund om situationen och uppmanar alla hundägare inom pälsproduktionsområdet att försäkra sig om att hundarna har fått behövliga vaccinationer.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab