|
18.1.2013 / Landsbygdens Folk
Politiskt utspel för europeisk skogspolitik
- EU:s ansats borde vara något mellan ett industriellt nyttjande av skogen och bevarande miljövård. Men industrin måste vara med på noterna, beroende på hur långtgående samarbetet skulle bli.
Ansatsen till en europeisk skogspolitik är något som får skogsägarorganisationerna att se rött.
- Markägarna vrider sig vid blotta tanken på en EU-skogspolitik, utbrast Brendan Burns, skotsk medlem av Ekonomiska och sociala kommittén.
- Det skulle bara gynna industrin. Och problemet är att EU redan åstadkommit en total förvirring med sin gemensamma politik för jordbruket.
EU-kommissionens initiativ när det gäller skogsbruk är än så länge försiktiga trevare mot en europeisk strategi. Intressenterna i frågan om huruvida EU ska utveckla en gemensam skogspolitik positionerar sig, men något mera är knappast ändå att vänta.
- Det är en fråga om vad som verkligen är bäst för skogarna, konstaterar Michael Hamell på EU-kommissionens miljödirektorat.
- Men det skulle inte bli några tunga förfaranden.
Alla är inte nöjda med status quo. Veerle Dossche på miljöorganisationen FERN ser en gemensam skogspolitik som bara en av många lösningar.
- Vi behöver koordinering av åtgärder, men det sker bara inte. Det är nödvändigt med nya instrument.
Bakgrunden till diskussionen är klimatpolitiken där skogen spelar en avgörande roll. Internationellt drivs nu skogspolitiken mera av FN-organ och andra aktörer och där skulle EU ha för avsikt att återta initiativet.
Det upplevs i Bryssel-kretsar att EU:s åtgärder inom den globala klimatagendan hämmas av att det inte finns någon omfattande gemensam skogsstrategi. Forskare pekar dock på att regelverket som uppkommit inom jordbruks-, handels- och miljöpolitiken redan långt styr skogsfrågorna.
Helga Pülzl, österrikisk analytiker på ThinkForest, yrkar på specifika skogsartiklar i EU-fördragen och en skogsstrategi som skulle stärka EU:s roll internationellt.
- Vi behöver en mera seriös politik, menar hon.
Men också forskarsamfundet är oenigt om vad som är att rekommendera. Ett fördjupat samarbete, ifall det kom till stånd, skulle omfatta minst nio länder. Förutom Finland och Sverige har bland annat Österrike tagit en ledande roll i gestaltandet av skogsstrategin.
- Det är en fråga om en långsiktig balans, menar Gerhard Mannsberger från det österrikiska jord- och skogsbruksministeriet.
- Det vi är rädda för är ett EU utan en gemensam skogspolitik!
Inom Europaparlamentet höjs det röster för att EU ska ta sig an skogsbruket.
- Trots många olika skogstyper inom Europa så är hoten de samma. Nu är det läge att avancera mot en gemensam politik där man beaktar skogarnas funktion i ekosystemet, betonar Kriton Arsenis, grekisk socialdemokrat insatt i miljöfrågor.
- Vi behöver en gemensam skogspolitik å det snaraste.
|
|