Bageriindustrins branschrapport förutsäger framtidsutsikterna i branschen:
Bageriindustrin koncentreras -märkesprodukter tar över branschen
Limpor, jästbröd, hålkakor eller kakor, vilka bakas i små lokala bagerier, får ge allt mera rum åt de riksomfattande märkesprodukterna. Bageriindustrin är koncentrerad och de två största företagen i branschen har största delen av den finska bageriproduktsmarknaden i sin besittning. Konsumenterna vill också ha bröd från de lokala bagerierna, men det blir allt svårare för dem att få det när handeln koncentreras. Trots detta har också de små bagerierna fortfarande möjligheter till framgång i den allt hårdare konkurrensen, sägs det i en branschrapport över bageriindustrin som handels- och industriministeriet och TE-centralerna offentliggör den 14 maj 2002.
Finland är de tusen bageriernas land, men två företag dominerar marknaden
I Finland finns fortfarande närmare tusen bagerier, av vilka ca 800 är små och något över 100 medelstora. De stora företagen är färre än 20, och av dem dominerar de två största - Fazer Bageri Ab och Vaasan & Vaasan Oy - marknaden med en marknadsandel på ca två tredjedelar. De tillverkar bageriprodukter vid totalt ca 40 driftsställen. De två största har också breddat sin verksamhet till Finlands närområden, dvs Sverige, Baltikum och Ryssland, genom företagsförvärv. I övrigt är bageriindustrin en hemmamarknadsindustri, eftersom exportens och importens andel av produktionens värde är mycket liten.
Bageriindustrin är fortfarande arbetskraftsintensiv. Branschen sysselsätter ca 11 000 anställda, vilket utgör en fjärdedel av personalen i hela livsmedelsindustrin. Samtidigt utgör branschens andel av bruttovärdet av livsmedelsindustrins produktion endast ca 10 %. Antalet anställda har stabiliserat sig på samma nivå under de senaste åren, eftersom så gott som lika många bagerier årligen läggs ned och grundas.
Nya produktgrupper erövrar marknaden
Märkesprodukternas ställning på marknaden för bageriprodukter har blivit starkare. De riksomfattande märkesprodukterna utgör en betydande del av hela den sålda bageriproduktionen, i vissa produkter t.o.m. tiotals procent. Märkena byggs upp runt olika teman beroende på målgrupp. Enkelhet och snabbhet har blivit allt viktigare urvalskriterier för produkterna för jäktade konsumenter och barnfamiljer. Bröd i bitar och färdigskivade bröd har trängt undan bröd av limptyp på listorna över mest sålda produkter.
Trendteman bland brödprodukterna just nu är också hälsosamhet och funktionalitet. Fiber, hälsosamma fettsyror och fullkornsspannmålets hälsofrämjande egenskaper är nyckelbudskap vid marknadsföringen. Också produkter som är av hög klass och dyrare, som specialbröd av italiensk och fransk typ, berikar numera vår brödkultur. Produkterna utvecklas och segmenteras för allt exaktare utvalda målgrupper. En ny produktgrupp, som växer mycket fort, är djupfrysta bakverk, där marknaden på några år har ökat från nära noll till över 30 miljoner euro. Försäljningen av djupfrysta bakverk är redan lika stor som torrbröd eller djupfrysta grönsaker. I synnerhet kaffebrödets andel är betydande i denna produktgrupp, eftersom man nu får ?färska? bullar enkelt via butikens frysdisk och ugnen där hemma.
Småbagerierna har problem, men också många möjligheter
Småbageriernas betydelse som lokala företag och arbetsgivare är fortsättningsvis betydande. De erbjuder konsumenterna lokala alternativ, men de har allt svårare att med sina basprodukter nå ut till affärernas utbud vid sidan av de riksomfattande kedje- och märkesprodukterna. Konkurrensen med produkter av samma typ är mycket hård och priset är den avgörande faktorn. Handelns kedjebildning och koncentration på allt större butiker har försvårat småbageriernas möjligheter att konkurrera. Med lokala märkes- och specialprodukter är möjligheterna bättre än med sedvanliga produkter, eftersom det inte längre lönar sig för stora och och inte heller för medelstora företag att producera lokala specialiteter. Småbageriernas produkter representerar i typiska fall för konsumenten lokalt producerad mat, vars ursprung och tillverkning är kända. Därför kommer de att kunna hålla sin ställning på marknaden.
Centrala problem för småbagerierna är svag lönsamhet till följd av den hårda konkurrensen, ett brett traditionellt produktutbud men små produktionsvolymer, produktionens koncentration på handarbete och stora distributionskostnader. Problemen kan delvis lindras genom samarbete, gemensamma produktmärken och specialisering, vilka dock ännu inte har utnyttjats tillräckligt. Genom samarbete kan också de små bagerierna specialisera sig, förbättra sin lönsamhet, effektivera marknadsföringen och minska på det mycket stora antalet produkter, som i ett genomsnittligt bageri fortsättningsvis är över hundra. Genom samarbete kan också produktutvecklingen effektiveras, vilken till följd av tids- och resursbrist ofta blir obetydlig när man verkar ensam.