|
4.1.2013 / Landsbygdens Folk
Olagliga grisar bekymrar EU-kommissionen
EU-kommissionen aviserade senaste vår en hård linje gentemot medlemsländer som inte följer direktivet. Kommissionen ville undvika en upprepning av de problem som uppstod då förbudet mot oinredda hönsburar trädde i kraft för ett år sedan. Grisdirektivet trädde ikraft den första januari, men en stor del av de viktigaste producentländerna inom grissektorn har missat fristen.
Enligt den brittiska producentorganisationen Britain´s National Pig Association (NPA) kommer 40 procent av alla producerade grisar fortfarande från olagliga anläggningar. Flera stora medlemsländer missar fristen med bred marginal, trots mer än tio års varsel.
Siffror från EU-kommissionen tyder på att endast en tredjedel av den franska grisproduktionen fyller de nya EU-kraven. I Tyskland är det knappt hälften och i Irland 57 procent.
Jordbruksmagasinet Farmers Weekly gör en egen sammanfattning. Inte ens 65 procent av produktionen i Frankrike, Tyskland och Belgien uppfyller de nya reglerna. I Italien, Spanien och Polen är mindre än 80 procent av produktionen kompatibel.
De brittiska grisproducenterna är särskilt ilskna över den bristande disciplinen i andra medlemsländer. Britterna avskaffade trånga boxar redan för tretton år sedan.
Enligt NPA:s beräkningar kommer EU-ländernas grisproducenter nu att leverera 40.000 olagliga grisar per timme till EU:s slakterier. Många av dem kommer också att landa i brittiska butiker.
NPA betraktar detta som en orättvis konkurrens, eftersom de olagliga grisarna kan produceras till betydligt lägre priser. De brittiska producenterna uppmanar konsumenterna att vara på sin vakt i butikerna och köpa inhemskt kött.
Ursprunget av griskött i korv och andra förädlade produkter är desto svårare att följa. Enligt NPA har britterna hela det senaste året försökt utöva påtryckningar i Bryssel för att övertyga kommissionen att handla.
Enligt kommissionen har EU saknat sanktionsmöjligheter fram till årsskiftet. Det går inte att bestraffa ett medlemsland för brott mot ett direktiv som ännu inte är i kraft. Britterna hoppas att tonen förändras efter den första januari. Kommissionen vill ta upp problemet vid nästa ministermöte den 28 januari.
|
|