Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
4.1.2013 / Landsbygdens Folk
Irland blir EU-ordförande - CAP har högsta prioritet
Irland är ett desto mer rutinerat ordförandeland med ett gott rykte som kompromissmakare. I år blir det sjunde gången som Irland övertar EU-klubban. Trots landets ekonomiska problem är det ingen som ifrågasätter den irländska kompetensen.
Den mest akuta uppgiften blir att ro EU:s långtidsbudget i hamn, eftersom det låsta läget i praktiken har dämt upp reformarbetet inom hela unionen. Irlands premiärminister Enda Kenny lovar att lägga alla klutar till för att snarast knyta samman ett budgetpaket.
De avbrutna förhandlingarna om långtidsbudgeten är det största hindret för fortsatta överläggningar om den förestående CAP-reformen. Inom kommissionen och EU-länderna tvivlar man redan på att reformen ska komma på plats inom utsatt tid i början av 2015.
Irlands jordbruksminister Simon Coveney, som ska leda jordbruksrådet under de första sex månaderna 2013, vill så snabbt som möjligt förhandla fram lösningar om viktiga principfrågor fastän de slutliga budgetsiffrorna skulle låta vänta på sig.
Därmed vill Irland skaffa beredskap att med kort varsel ta beslut om reformen genast då budgetramen fram till 2020 är klar. Det anses angeläget att slå fast CAP-reformen innan Litauen tar över det roterande ordförandeskapet i juli nästa år.
Reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken står högt på det irländska ordförandeskapets dagordning. För Irland har jordbruket en viktig betydelse och den irländska landsbygden har hittills dragit stor nytta av landets medlemskap i EU.
Under de första trettio åren som medlemsland erhöll Irland omkring 17 miljarder euro i sammanhållnings- och strukturstöd och tre miljarder euro som landsbygds- och strukturstöd mellan åren 2007 och 2013. Mellan åren 1973 och 2008 har Irlands jordbrukare tagit emot nästan 44 miljarder euro i form av jordbruksstöd under den gemensamma jordbrukspolitiken.
En annan viktig fråga med anknytning till jordbruket gäller slutförandet av EU:s frihandelsavtal med Kanada. Irland kommer också att förbereda förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA, ett gigantiskt projekt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab