Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
21.12.2012 / Landsbygdens Folk
Andelen ekologisk spannmål är fortfarande liten
Produktionen av ekologisk råg uppgick till 5,1 miljoner kilo, vilket var en knapp tiondedel av hela rågproduktionen i Finland. Den totala skörden var över en miljon kilo mindre än året innan på grund av mindre produktionsareal.
Medelskörden för ekologisk råg, 1.580 kilo per hektar, var också mindre än året innan och uppgick till endast hälften av medelskörden för konventionellt odlad råg, som enligt Tikes preliminära uppgifter var 3.170 kilo per hektar.
Produktionen av ekologiskt vete uppgick till drygt 15 miljoner kilo, vilket var något mer än i fjol. Ekologiskt vete såddes på en något större areal i somras jämfört med i fjol, men skördearealen var i stort sett densamma, d.v.s. 7.000 hektar.
Medelskörden för ekologiskt vete var 2.190 kilo per hektar, vilket var drygt hälften av medelskörden inom den konventionella produktionen som enligt Tikes preliminära uppgifter var 3.930 kilo per hektar.
Mer än hälften av skörden av ekologisk foderspannmål (korn, havre och blandsäd) utgjordes av havre. Mängden ekologisk havre, 39 miljoner kilo, var 3,5 procent av hela havreproduktionen i Finland.
Skörden av ekologiskt korn var 7 miljoner kilo, eller under 0,4 procent av hela kornproduktionen i Finland.
År 2012 uppgick skörden av blandade grödor, som inbegriper proteingrödor och spannmål, till nästan 13 miljoner kilo, vilket var närmare 3 miljoner kilo mer än 2011. Den större totalskörden berodde på att produktionsarealen har ökat med tusen hektar på ett år.
Odlingsarealen för ekologisk bondböna har ökat endast marginellt från i fjol. Skörden uppgick till drygt 3 miljoner kilo med en uppskattad medelskörd på 1.790 kilo per hektar, vilket är bättre än i fjol.
Skördearealen var 1.900 hektar, vilket var en femtedel av den totala arealen för bondböna i Finland. Den ekologiska skörden utgjorde 16 procent av den totala skörden av bondböna.
Den ekologiska ärtproduktionen minskade något jämfört med året innan. Totalskörden uppgick till 1,4 miljoner kilo och skördearealen till 800 hektar. Andelen ekologisk ärt var 16 procent av den totala ärtproduktionen i Finland.

Förutom som kornspannmål användes ekologisk spannmål även som färsk spannmål. Vete, korn, havre och blandsäd bärgades som färsk spannmål på sammanlagt 4.300 hektar, vilket är 1.300 hektar mer än året innan. Arealen för färsk spannmål var en tiondedel av den totala skördearealen för ekologiska grödor.
Av ekologisk spannmål skördades totalt 11 miljoner kilo ensilerad helkornsspannmål och 7 miljoner kilo ensilerad spannmål, d.v.s. totalt 18 miljoner kilo.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab