Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
21.12.2012 / Landsbygdens Folk
Två miljoner till för vattenförsörjning i statsbudgeten
Det är finansutskottet som föreslår det här tillägget i sitt betänkande. Det är mer eller mindre regel att riksdagen godkänner statsbudgeten enligt finansutskottets betänkande. Riksdagen behandlar statsbudgeten hela den här veckan.
- Vi räknade med att finansieringen av projektet med Solf och Toby åar skulle vara klara, men i ett mycket sent skede av behandlingen hade regeringen strukit projektet, säger riksdagsledamoten Mats Nylund (sfp), som sitter i finansutskottets jordbruksdelegation och är suppleant i själva utskottet.
- Efter förhandlingar och hörande av sakkunniga fick vi finansutskottet att föra in pengarna på nytt.
Den här gången lyckades finansutskottet inte hitta tilläggspengar för att höja anslaget till lantbruksrådgivningen från summan på 7,168 miljoner euro som regeringen föreslagit i budgetpropositionen. Det är första gången på många år som så sker. I budgetpropositionen har regeringen år efter år minskat anslaget, men riksdagens finansutskott har alltid lyckats lindra minskningen.
I årets budget är anslaget till rådgivningen en halv miljon mer än det blir nästa år. 2011 var det uppe i 10,668 miljoner.
4H får däremot ett tillägg på 100.000 euro jämfört med regeringspropositionen. Det gör att anslaget för nästa år nu blir 4,42 miljoner euro mot 4,52 miljoner i årets budget.
När det gäller anslagen till jordbruket konstaterar utskottet att det nationella stödet sjunker med 33 miljoner euro jämfört med läget i år. Nedskärningarna kommer enligt uträkningar att drabba jordbrukarnas inkomster med nästan 5 procent. Det är djurgårdarna som drabbas mest.
På grund av skördeförhållandena har kostnadsbelastningen ökat ytterligare. På momentet för ersättning av skördeskador nästa år konstaterar utskottet att jord- och skogsbruksministeriet räknar med skador på cirka 73.000 hektar på det här årets sida.
Utskottet noterar att det treåriga reservationsanslaget enligt de beräkningar som nu finns verkar räcka för att ersätta skadorna. Utfallet av ersättningsansökningarna kommer dock att vara klart först i slutet av det här året, så anslagen på momentet måste ökas i förekommande fall, heter det i betänkandet. Det är även viktigt att ansökningarna handläggs i rask takt.
Utskottet kommenterar också anslaget för ersättning av rovdjursskador: De skador som rovdjur orsakar bör ersättas till fullt belopp. Systemet med skadeersättningar bör bli mer flexibelt i enlighet med regeringsprogrammet och möjligheterna att betala ut ersättningarna snabbare bör undersökas, heter det i betänkandet.
Enligt utskottet måste emellertid själva skadorna minskas genom att stammarna av stora rovdjur regleras effektivt. Det gäller framför allt i områden där skadorna är stora eller ökar och det finns gott om stora rovdjur. Utskottet föreslår inte ändringar i anslaget på 4,3 miljoner euro.
På momentet främjande av fiskerihushållningen får Finlands yrkesfiskarförbund ”sitt” anslag på 100.000 euro. Anslaget blir således ganska nära 6 miljoner euro. Också anslaget för främjande av marknadsföringen och strukturpolitiken inom fiskerinäringen får ett tillägg, det blir på 150.000 euro. Pengarna är avsedda för reduktionsfiske i Östersjön och insjöarna.
Således blir pengarna för reduktionsfiske nästa år sammanlagt 650.000 euro. Hela momentet är på dryga 12 miljoner euro.
I skogsförbättringsanslag har finansutskottet kommit överens om att höja fullmakten för finansiering med 10 miljoner till 35 miljoner euro. Utskottet konstaterar att fullmakterna för finansiering gäller projekt som kräver förhandsplanering och ofta är mångåriga. I fall fullmakterna inte räcker kan följden bli att arbetena skjuts fram.
Anslaget för skogsbrukets miljöstöd, som METSO-medlen är en del av höjs med en miljon euro. Anslaget är nu sammanlagt drygt 7,5 miljoner euro.
Inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde har finansutskottet kommit överens om att höja anslaget för underhåll och förbättring av enskilda vägar med en miljon. Nu är anslaget 9 miljoner euro, dock 4 miljoner mindre än årets anslag.
Inom arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde höjs anslaget för utveckling av landsbygden med en kvarts miljon till litet på 2,27 miljoner euro. Av ökningen ska 200.000 euro användas för byaverksamhet och 50.000 euro för att genomföra ett nationellt program för tjänster på landsbygden.
Inom miljöministeriets förvaltningsområde ökas anslaget för skydd av Östersjön från 3,34 miljoner euro med 800.000 euro. Momentet som anslaget hör under heter Vissa utgifter för miljövård, och det får nu sammanlagt 14,46 miljoner euro nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab