Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
21.12.2012 / Landsbygdens Folk
EU-länderna kräver tillfällig CAP-lösning
Förhandlingarna om den kommande jordbruksreformen står stilla i väntan på att EU:s stats- och regeringschefer ska enas om unionens långtidsbudget. Fram till dess är finansieringen av den framtida jordbrukspolitiken öppen.
Enligt agrarkommissionär Dacian Cioloș förbereder kommissionen alternativa övergångsregler ifall reformen skulle försenas. Danmark och Storbritannien påpekade behovet av konkreta besked i god tid.
Både jordbrukare och de nationella förvaltningarna måste få tid att förbereda sig på en sådan situation. Kommissionen måste möjligast snart informera om eventuella övergångsregler för både den första och den andra pelaren, löd budskapet.
På grund av dödläget i budgetsamtalen kunde rådets nuvarande ordförande, Cyperns jordbruksminister Sofoclis Aletraris, inte som planerat lägga fram någon partiell allmän överenskommelse om CAP-reformen.
I stället nöjde han sig med en lägesrapport om medlemsländernas positioner. Enligt sammanfattningen råder enighet om att gårdsstöden ska kopplas till obligatoriska miljöåtgärder - men där tar samförståndet med kommissionen slut.
Medlemsländerna anser fortfarande att kommissionens förgröningsambitioner går för långt. Ministrarna vill bland annat klarställa att bestående miljöprogram inom ramen för den andra pelaren ska likställas med miljökriterierna - och inte bara för ekogårdar.
Flera länder är också oeniga med kommissionen om graden av finansiering och sanktioner för gårdar som bryter mot miljöreglerna. Marknadsordningarna är också en källa till kontroverser.
Polen, Rumänien och Portugal vill ha mjölkkvoterna kvar efter 2015. En knapp majoritet vill hålla sockerkvoterna till 2020, de flesta länder stöder en förlängning av planteringsrätterna för vin.
Sju östeuropeiska länder med det förenklade, enhetliga SAPS-gårdsstödet vill avsätta mer än tio procent av det nationella taket till frivilligt kopplat stöd under nästa CAP-period. EU-kommissionen avvisar kravet.
Bland övriga tvistefrågor kan nämnas den interna utjämningen av gårdsstöd samt stödsystemet för unga jordbrukare. Kommissionen föreslår ett obligatoriskt system medan majoriteten av medlemsländerna föredrar en frivilliga lösning.
Nästa år övergår EU-ordförandeskapet till Irland. Irlands jordbruksminister Simon Coveney försäkrade att hans land ska försöka ro CAP-reformen i hamn före juni 2013. Men detta förutsätter att finansieringen blir klar och att medlemsländerna samarbetar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab