Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
14.12.2012 / SLC
Producenterna motsätter sig handelns förpackningskrav
Lantbruks- och trädgårdsproducenternas intresseorganisationer SLC, MTK och Handelsträdgårdsförbundet vänder sig till förvaltningsråden och styrelserna i S-gruppens regionandelslag med ett krav mot SOK:s aviserade förändringar i förpackningskraven för frukt och grönsaker.

SOK har framställt krav till frukt- och grönsaksleverantörer på att endast helsvarta förpackningar kommer att accepteras för transport- och exponeringsförpackningar. På förpackningarnas långsida får inte finnas varken leverantörernas varumärken eller andra märkningar som informerar kunden om produktens ursprung.
- Vi ser SOK:s förpackningskrav som ytterst orimliga med tanke på det långsiktiga arbete och insatser som intresseorganisationerna och förädlingsföretagen gjort för att främja konsumtionen av inhemska grönsaker och frukter, säger växthusproducenten och SLC:s styrelsemedlem Martin Westerberg.

S-gruppens agerande står dessutom helt i strid med trenden att konsumenterna önskar ännu mera information om produkters ursprung, odlings- och produktionsmetoder och andra värderingar som förknippas med produkterna.
- Vi vädjar till förvaltningsråden och styrelserna i regionandelslagen att påverka besluten inom SOK så att konceptförändringarna för grönsaksavdelningarna och kraven på anonyma förpackningar inte genomförs i dess tilltänkta form och att det kan hittas en lösning som gynnar alla parter från producent till konsument och som främjar konsumtionen av inhemska frukter och grönsaker, kräver intresseorganisationerna.

Konkurrensverket konstaterade i en utredning i januari att handeln har olika sätt som inte alltid är överensstämmande med god handelssed.
- SOK:s förpackningskrav är ytterligare ett exempel på detta. Det behövs tydliga spelregler för livsmedelskedjan och behovet av en livsmedelsombudsman växer, säger Westerberg.


Tilläggsinformation:
Martin Westerberg, SLC:s styrelsemedlem och trädgårdssektoransvarig i styrelsen, tel. 044 563 5419
Susanne West, SLC:s trädgårdsombudsman, tel. 050 590 1940
Jonas Laxåback, SLC:s verksamhetsledare, tel. 0400 568 342

Länk till Konkurrensverkets rapport om handelns ställning:
Kilpailuviraston selvityksiä 1/2012: Kilpailuviraston päivittäistavarakauppaa koskeva selvitys: Kuinka kaupan ostajavoima vaikuttaa kaupan ja teollisuuden välisiin suhteisiin?
http://www.kilpailuvirasto.fi/tiedostot/Kilpailuviraston-Selvityksia-1-2012-PT-kauppa.pdf

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab