Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
14.12.2012 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen räknar med förseningar för CAP-reformen
- Kommissionen arbetar fortfarande med den ursprungliga tidsfristen 2014, sade Cioloș på måndagen i Bryssel. Han tror att själva beslutet om reformen kan tas på EU-nivå i juni 2013, förutsatt att medlemsländerna kan enas om långtidsbudgeten i februari.
Det är ändå osannolikt att medlemsländerna hinner realisera de nya gårdsstöden före februari 2014. En övergångsperiod med det gamla systemet kan därför bli nödvändig.
I så fall skulle de nuvarande reglerna för gårdsstöden förlängas fram till 2015. Därmed fördröjs också reglerna för gröna åtgärder. Men ett sådant beslut kan tas först efter de egentliga förhandlingarna, poängterade Cioloș.
Agrarkommissionären hoppas däremot att medlemsländerna ska bli färdiga med landsbygdsprogrammen före utgången av 2013. I så fall kunde de nationella och regionala programmen införas enligt planen.
Den första officiella hänvisningen om en förestående försening gav Cioloș medarbetare Gwilym Jones vid en konferens om livsmedel i London senaste vecka. Jones påpekade att den ursprungliga tidsplanen förefaller att bli knapp.
Inom kommissionen bereder man sig på möjligheten att fristen 2014 måste förlängas. I så fall bör det vara möjligt att fortsätta med de gamla reglerna tillsvidare, sade Jones enligt tidningen Farmers Guardian.
Han betonade att kommissionen ändå inte har för avsikt att tillkännage några planer för ett sådant arrangemang. Detta skulle tolkas som ett medgivande från kommissionen att tidsfristen kommer att överskridas.
I likhet med Cioloș trodde också Jones att de nya landsbygdsprogrammen i den andra pelaren kan införas mer eller mindre punktligt. Detta förutsätter att medlemsländerna når en kompromiss om CAP-reformen före medlet av nästa år.
Allt beror på hur snabbt Europas stats- och regeringschefer kan enas om långtidsbudgeten fram till 2020. Den heta fasen i CAP-förhandlingarna kan starta först då finansieringen står klar, underströk Jones.
Julie Girling, jordbruksexpert i EU-parlamentets konservativa grupp, varnade för att reformförslaget kan bli svårtuggat för parlamentet. Enligt Girling uppfattas särskilt förgröningsplanerna som ett enda rådd.
- Parterna måste först enas om ett acceptabelt paket. Det är sannolikt att omröstningen i parlamentet drar en god bit in på nästa år, sade Girling.
Parlamentets uppfattning är att EU:s långtidsbudget måste vara spikad innan parlamentarikerna tar sig an CAP-reformen. Man vill inte rösta om jordbruket innan klara siffror föreligger. Det kan försena förhandlingarna mellan kommission, råd och parlament.
Copa-Cogeca börjar däremot förlora tålamodet. Enligt generalsekreterare Pekka Pesonen medför varje förskjutning i tidsplanen ökad osäkerhet för jordbrukarna. Jordbruket efterlyser raska och positiva beslut, lyder Pesonens kommentar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab