Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
14.12.2012 / Landsbygdens Folk
Spekulation med mat är bättre än sitt rykte
Det är fel att försöka bromsa handeln med nya förbud. I stället bör man förbättra transparensen inom prisbildningen, skriver de fyra forskarna vid Martin-Luther-universitetet i Halle-Wittenberg i en nypublicerad rapport.
Rapporten baserar sig på en analys av 35 empiriska studier om agrarspekulation mellan åren 2010 och 2012. Det finns inte mycket som tyder på att den tilltagande spekulationen skulle höja priset på jordbruksprodukter, fastslår forskarna.
Enligt forskningsrapporten kan ett samband mellan spekulativa affärer och starkt fluktuerande priser på världsmarknaden generellt uteslutas. Prishöjningarna beror i de flesta fall på förändringar inom produktionen och livsmedelsförsörjningen. Om man vill bekämpa hungern i världen måste produktionen av mat hålla jämna steg med den stigande konsumtionen, fastslår forskarna.
Den globala efterfrågan på kött har ökat och därmed också efterfrågan på sådana jordbruksvaror som behövs för att upprätthålla köttproduktionen. De knappa lagren har bidragit till extrema prissvängningar.
Situationen har ytterligare spetsats till genom exportförbud och subventionering av bioenergi. Politikernas förslag att förhindra terminsaffärer med jordbruksprodukter i spekulationssyfte är ingen lösning, framhåller forskarna.
Producenter och köpare av jordbruksprodukter måste ha en möjlighet att skydda sig mot prisfluktuationer. Spekulanterna är en nödvändig motpart i spelet. Utan deras medverkan fungerar inte marknaden.
Forskarna anser att insynen på marknaderna för jordbruksprodukter måste bli klarare. Försöken att ställa spekulation med jordbruksråvaror vid skampålen har vänt bort uppmärksamheten från de egentliga optionerna till hungerbekämpning.
Den ensidiga kritiken i offentligheten har fallit i god jord mot bakgrunden av den globala finanskrisen. Men i verkligheten kan hunger endast bekämpas genom att öka utbudet av livsmedel, framhåller forskarna.
Finansindustrins handel med agrarfuturer och optioner har framför allt kritiserats av icke-regeringsorganisationer men också FN ser en koppling. EU-kommissionen vill tygla handeln med nya och skärpta bestämmelser.
Spekulationens försämrade rykte har redan föranlett flera banker att dra bort produkter med anknytning till placeringar i livsmedelsproduktion ur sina program. De mest omstridda investeringarna på finansmarknaderna är kortfristiga affärer på spotmarknaderna.
Den sjunkande räntenivån anses främja placeringar i spekulativa finansinstrument med anknytning till jordbruket. Men också långfristiga terminsaffärer erbjuder möjligheter för placerare att dra nytta av prisförändringar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab