Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
14.12.2012 / Landsbygdens Folk
EU upprepar sitt nej till fortsatta mjölkkvoter
Utfasningen av kvoterna inleddes i samband med den så kallade hälsochecken år 2008. Medlemsländerna godkände då en gradvis höjning av mjölkproduktionen med en procent per år fram till den definitiva avvecklingen i april 2015.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș utesluter en fortsatt mängdreglering genom kvoter. Därmed skulle EU slå in på fel väg, inskärper han.
Den planerade mjuklandningen går enligt planerna. Mjölkkvoterna har redan förlorat i betydelse som marknadsinstrument i de flesta medlemsländer, argumenterar kommissionen.
Kommissionen noterar att priserna för extra kvoter har sjunkit till nära noll. Många länder har svårigheter att nå produktionstaket. De sammanlagda mjölkleveranserna inom EU stannade 4,7 procent under kvoten under det senaste marknadsåret.
Senast var det endast Österrike, Irland, Nederländerna, Tyskland, Cypern och Luxemburg som överskrid sina nationella kvoter medan tio medlemsländer stannade tio procent under kvoten eller mer. Finland stannade 13,5 procent under sin kvot.
Några medlemsländer, bland annat Polen, Spanien och Portugal, skulle gärna se en fortsättning på kvotsystemet. Det europeiska producentnätverket European Milk Board kräver också ett system för en fortsatt mängdreglering.
I en rapport från EU-parlamentet har fransmannen Michel Dantin föreslagit en alternativ regleringsmodell som belönar producenter som skär ner sin mjölkproduktion i situationer då ett överutbud hotar på marknaden.
Mjölkpriset har tidvis fluktuerat kraftigt men trenden är på väg uppåt, noterar kommissionen. Befolkningstillväxten och det tilltagande intresset för västliga matvanor i de växande ekonomierna bidrar i fortsättningen till att stabilisera priset.
Kommissionen medger att producenter har drabbats mer eller mindre starkt av stigande foderpriser. Helhetsbilden är trots allt positiv. Dacian Cioloș betonar emellertid att mjölksektorn har prioritet. Han vill fortsättningsvis hålla marknaden under lupp.
Enligt Cioloș kommer EU:s så kallade mjölkpaket att underlätta läget för mjölkproducenterna. Paketet som trädde i kraft i oktober, kommer att stärka producentens inflytande i mejerisektorns leveranskedja, bedömer han.
Mjölkpaketet är ett av de förslag som EU:s högnivågrupp lanserade sommaren 2010 efter den svåra krisen inom mjölkproduktionen. Producenterna får via sina branschorganisationer mer tyngd att förhandla fram ett rättvist pris.
EU-kommissionen har förpliktat sig till en regelbunden rapportering om läget på mjölkmarknaden fram till avvecklingen av kvotsystemet. Nästa rapport kommer år 2014, då situationen för producenter i mindre gynnade områden ska granskas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab