Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
7.12.2012 / Landsbygdens Folk
Många jordbrukare anmäler inte sina kemikalier
- Har en jordbrukare till exempel tusentals liter lätt brännolja och samtidigt bensin, några flaskor acetylen och flytgas överskrids gränserna för när en anmälan måste göras relativt snabbt. Att se till helheten när det gäller förvaring av kemikalier är viktigt, säger Helmer Södergård, kemikalieinspektör vid Österbottens räddningsverk.
Exemplen på när en jordbrukare överskrider gränserna och blir anmälningsskyldig är otaliga. Men för att göra det lättare tillämpar Södergård endast acetylen, syre, flytgas och lätt brännolja - kemikalier som är relativt vanliga inom jordbruket.
För att snabbt räkna ut om gränserna överskrids - det vill säga att alla ämnen tillsammans överskrider relationstalet 1 - har han skapat ett beräkningsprogram.
- På den här gården förvaras två flaskor acetylen, två flaskor syre, fem flaskor flytgas och 4.000 liter lätt brännolja. Utöver det finns 220 liter bensin på gården, säger han, och skriver in talen i olika kolumner i programmet.
Programmet visar att relationstalet blir 1,01.
- Det låter inte så farligt när man beaktar kemikalierna skilt, men när farligheterna räknas ihop överskrids gränsen ganska snabbt. I det här fallet är jordbrukaren skyldig att göra en anmälan till räddningsverket, säger Södergård och förklarar att relationstalet betyder helt enkelt att det är farligheterna för varje ämne som räknas ihop.
Han tillämpar programmet när till exempel en jordbrukare tar kontakt för att reda ut om han är skyldig att göra en anmälan.
- Jag använder de här beräkningsgrunderna enbart för eget bruk, men det hjälper mig att få en överskådlig bild av situationen på gården.
Han understryker att ett fall måste granskas som unikt och att ett program inte visar hela sanningen.
- Ponera att du kommer upp i relationstalet 0,8 för de kemikalier som förvaras på gården. Man behöver alltså inte anmäla kemikalierna i det här fallet, men om de inte förvaras på rätt sätt, till exempel så att farmarcisternerna är placerade för nära varandra eller om området ligger på ett grundvattenområde, står de inte rätt i alla fall, säger han.
Orsaken till varför räddningsverket har ett behov av att ha en uppdaterad bild av kemikaliesituationen på en gård är att myndigheten har en i lag stadgad skyldighet att rädda människoliv, egendom och miljö.
- När vi kommer till en katastrofplats är det mycket viktigt för oss att snabbt kunna skapa oss en bild av vilka kemikalier som förvaras på området. Det kan vi inte göra om en anmälan inte har gjorts. På den punkten är jordbrukarens skyldighet att ha omsorg - omsorgsplikt.
- Innehavaren av näringen är också skyldig att veta vilka regler som gäller och kan inte skylla på en omedvetenhet om någonting händer. Det är i slutändan alltid ägaren och innehavaren som är ansvarig, säger Södergård.
Hur till exempel ett försäkringsbolag ställer sig till fall där en ladugård brunnit ner och felaktig förvaring av kemikalier kan konstateras vill Södergård dock inte gå in på.
Hur ska en jordbrukare som är osäker på om han eller hon är skyldig att göra en anmälan? Det lättaste sättet är att ta kontakt med räddningsverket eller kommunens miljömyndighet. Men en gård kan också råka ut för en granskning.
- Men vi kommer inte oanmälda utan det hör till god ton att vi meddelar när ett objekt ska granskas. Om resultatet av granskningen visar att en anmälan bör göras uppmanas ägaren att göra en anmälan omedelbart.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab