Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
7.12.2012 / Landsbygdens Folk
Lönar sig att försäkra skogen mot stormskador
- Jag minns inte exakt hur mycket kubikmeter virke som förstördes, men vi fick cirka 1.500 euro i ersättning tack vare att vi hade försäkring. Det motsvarade värdet på skadan och vi var nöjda med skadeersättningen, berättar de.
Enligt Kjell betalar de cirka hundra euro för försäkringen per år.
- Vissa tror att det är dyrt att försäkra skogen, men det är det inte. Vi har haft försäkring i tio år, sedan vi fick skogen i samband med en generationsväxling och räknar man utgående från det vann vi på att ha försäkring.
Skogen som bröderna äger är indelad i tio olika lägenheter och det enda de ångrar är att de inte hade försäkrat mer än en.
- Vi hade också andra skiften som drabbades av stormen och hade vi haft försäkrat allt hade vi fått tusentals euro till i ersättning. Nu överväger vi att försäkra fler skiften, säger de. De poängterar att inte all skog behöver försäkras.
- Vissa skiften är känsligare än andra mot stormar. Till exempel gallrad ungskog är värst utsatt, medan plantskogar inte drabbas av stormar.
En orsak till att de överväger att försäkra mer än ett skifte är att de misstänker att det kan bli vanligare med stormar i framtiden på grund av klimatförändringen. En annan är att träden som klarade fjolårets storm kan vara känsligare.
Enligt Jan Wallin, lantbruksansvarig vid försäkringsbolaget LokalTapiola Österbotten, är det endast en liten del av de finländska markägarna som har stormförsäkring.
- Trots att vi har försäkrat skogen sedan början av 1900-talet är det fortfarande endast 40 procent av privatskogarna som är försäkrade. En fjärdedel av de som har försäkringar har endast brandförsäkring, så totalt är det en jätteliten del som har stormförsäkring, säger Jan Wallin.
LokalTapiola erbjuder tre olika skyddsnivåer för skogsförsäkringar. Den billigaste, det vill säga reducerad skyddsnivå, ersätter endast brandskador. Den andra, som heter grundskyddsnivå, ersätter också storm- och snöskador. Utöver det finns omfattande skyddsnivå som också ersätter bland annat insektskador och skador på plantbestånd som orsakats av djur.
Wallin tycker inte att priset är ett argument mot att teckna en försäkring. Det är billigt att teckna försäkring, anser han. Enligt de exempel han ger handlar det om ett pris på cirka 3,20-5,30 euro per hektar för grundskyddsnivån beroende vilket belopp per kubikmeter virke försäkringstagaren väljer som övre gräns.
- Man kan välja tre gränser för priset per kubikmeter virke: 14, 22, eller 30 euro per kubikmeter. Ersättningen betalas ut utgående från hur mycket virke som är skadat och vilken nivå man har valt.
En skogsförsäkring är dessutom avdragbar i beskattningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab