|
7.12.2012 / Landsbygdens Folk
74 EU-regioner stöder Ålands jordbrukspolitik
Förra fredagen valdes Lundberg till ordförande för jämställdhetsarbetet för talmännen inom de lagstiftande regionerna inom EU. Samarbetsorganet som förkortas CALRE har ett av sina möten på Åland nästa år och då kommer flera regioners talmän till Mariehamn.
Vid CALRE:s möte i Mérida i Spanien i fredags presenterade Lundberg också de åländska positionerna inför EU:s nya programperiod 2014-2020. Där betonades vikten av förenklingar i landsbygdsutvecklingsprogrammet, eftersom dagens omfattande byråkrati utgör ett stort problem.
Vidare framhölls att det borde skapas ett regelverk som är flexibelt och där uppnådd miljönytta är viktigare än kravet på ett visst antal grödor.
Britt Lundberg påpekar att landskapsregeringens jordbruksbyrå hade hjälpt till att "på ett kärnfullt sätt" formulera de åländska önskemålen om det kommande LBU-programmet.
Ett åländskt förslag är att systemet med stöd till unga odlare och till småbruk bör vara frivilligt och möjligheten till produktionskopplade stöd bör finnas kvar, eftersom det är viktigt för livsmedelsindustrin och produktiviteten.
Möjligheten att betala förskott på stödutbetalningen, den så kallade horisontella förordningen, ska finnas kvar.
Slutligen framhölls från åländsk sida problemet med kommissionens krav på övervakning av hur effektivt programmet framskrider.
- Insamlingen av de så kallade indikatoruppgifterna är oerhört omfattande. Det bör finnas en relation mellan omfattningen av åtgärder och de uppgifter som ska samlas in. Från åländska sida är vi tveksamma till om alla uppgifter behövs för att få en bild av hur programmet fungerar, påpekade Lundberg.
De lagstiftande regionernas samtliga närvarande representanter antog de åländska positionerna som CALRE:s gemensamma ståndpunkt i de kommande förhandlingarna.
- Det är kraftfullt när 74 regioner i åtta av EU:s medlemsländer framför samma åsikter, kommenterar Britt Lundberg.
|
|