|
16.11.2012 / Landsbygdens Folk
Kampen mot handeln fortsätter
- Många av frågorna ligger inte på vårt bord. Och i många fall är det en mycket stor utmaning att ens komma till förhandlingsbordet. Men trots att vi kämpar i motvind ska vi inte ge upp. Vi gör allt i vår makt att få ändringar till stånd och vi kommer gradvis framåt. Det syns kanske inte ännu i jordbrukarens plånbok - men snart måste det börja göra det, sade förbundsordförande Mats Nylund.
Diskussionen om jordbrukets försämrade lönsamhet gick stundtals het under Österbottens svenska producentförbunds förbundsfullmäktige i måndags i Solf. Förbundsordförande Nylund satte tonen direkt i öppningsanförandet. Enligt honom är det precis som tidigare handelskedjans två starka aktörer - S- och K-gruppen - som är det finländska jordbrukets huvudmotståndare.
- Som det är nu dikterar de två stora villkoren på marknaden. Det är kanske svårt att förstå hur stark ställning de har, men verkligheten är att de har en enorm makt. Förädlingsföretag som Atria, HK, Valio, Snellman - som upplevs som stora - är små i jämförelse med handelns jättar och har små påverkningsmöjligheter, säger han.
I flera år har jordbrukets alla intresseorganisationer arbetat aktivt för att påverka handeln att höja priserna till producenterna. Men precis som Nylund konstaterade går arbetet trögt.
- I vissa fall upplever vi att de missbrukar sin dominerande ställning på marknaden. Ett färskt exempel på det är att S-gruppen sätter press på grönsakspackerierna. Handeln vill att de inhemska packerierna ska leverera sina grönsaker i svarta lådor, det vill säga i liknande lådor som importerade grönsaker från Spanien, säger han.
Och fortsätter:
- Det här skulle göra att det blir mycket svårare för kunderna att skilja på importerat och inhemskt. Det medför också att ett trettioårigt arbete att skapa en nisch kring groddbladet - det som visar att en produkt är inhemsk - raseras.
Det här är ett exempel på när jordbrukarna upplever att en stor aktör missbrukar sin starka ställning på marknaden. Och det är just på den punkten som lagstiftningsarbetet på sikt måste komma ikapp.
- Inom SLC och MTK har vi drivit på att ta fram ny lagstiftning så att gränsen för när en handelskedja missbrukar sin starka marknadsställning sänks. Vi är på väg dit, men fortfarande har konkurrensverket för litet handlingsutrymme och kan inte rubba de två stora.
Orsaken till att det är så viktigt att avräkningspriset, producentpriset, höjs är för att det är den enda vägen att gå för tillfället. Den finska staten har beslutat att skära kraftigt i budgeten till jordbruket och de svåra ekonomiska tiderna bidrar till svångremmen dras åt ytterligare.
- Nästa år ska jord- och skogsbruksministeriet spara över trettio miljoner euro och det kommer att påverka stöden. Vi står inför svåra tider och därför är den enda vägen att gå att försöka påverka handeln. Det är från marknaden som jordbrukarna måste få ett högre pris.
Behovet av högre avräkningspriser understryks ytterligare av det svåra odlingsåret. Spannmålsskördar och i synnerhet potatisskördarna är mycket dåliga på grund av regn och översvämningar.
- Trots att staten har höjt anslagen för att ersätta skördeskadorna är det fortsättningsvis odlarna själva som står för en stor del av skadorna. Och det finns många odlare som kommer att få likviditetsproblem under vintern trots att statsrådet har beviljat rekordstora medel för att ersätta skadorna.
Stefan Thölix poängterade också att ÖSP och SLC mycket aktivt arbetat för att påverka jordbrukarnas ställning på marknaden i många år.
- Vi har haft seminarier med Atria, HK och Valio och haft handelns representanter närvarande under möten. Men i flera år känns det som att vi inte har gått framåt trots att vi klart har tydliggjort vår ståndpunkt.
- Det finns ingen dialog alls med handeln, säger han.
|
|