Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
16.11.2012 / Landsbygdens Folk
Fiasko i förlikningen om EU-budgeten för 2013
Förhandlingarna om nästa års EU-budget har betraktats som ett slags generalrepetition inför det viktiga EU-toppmötet om långtidsbudgeten nästa vecka. Nu bröt förhandlingarna i stället samman innan de ens hade börjat - ett dåligt omen för långtidsbudgeten.
Det var meningen att EU-parlamentet och medlemsländerna på tisdagskvällen skulle återuppta de avbrutna försöken att jämna ut sina motsättningar om EU-budgeten för 2013. Men parlamentets delegation vägrade att medverka.
Konflikten bottnar i att parlamentet och kommissionen vill bevilja mer pengar för 2013. Flera länder, bland dem Tyskland, Finland, Österrike, Storbritannien, Danmark och Spanien, vill begränsa budgethöjningen till högst 2,8 procent jämfört med 2012.
Läget försvåras av att medlemsländerna vägrar godkänna en tilläggsbudget på drygt åtta miljarder euro för detta år. EU-parlamentet går i sin tur inte med på några förhandlingar om 2013 års budget innan tilläggsbudgeten är godkänd.
Parlamentet argumenterar att tilläggsbudgeten behövs för att EU ska kunna uppfylla sina löpande åtaganden från tidigare. Det handlar om utgifter som har beslutits redan för flera år sedan, inte om nya utgifter.
Men redan före mötet stod det klart att inte ens medlemsländernas regeringar var eniga om sparmålet för nästa års EU-budget.
Tisdag kväll var den sista chansen för parterna att nå enighet. Nu måste kommissionen lägga fram ett nytt budgetförslag.
Fiaskot i parlamentet är inget gott tecken inför de verkligt tunga förhandlingarna om EU:s långtidsbudget för 2014-2020 som ska hållas nästa vecka. Utsikterna för ett genombrott har minskat betydligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab