|
10.5.2002 / LF
Hur skydda flygekorren?
Finland är det enda EU-land som har flygekorre. Det påför oss ett ansvar för artens fortlevnad. Den är fridlyst, men inga klara direktiv för hur den ska skyddas finns ännu. Ekonomisk ersättning finns inte idag.
- Vi efterlyser klara direktiv för hur flygekorren ska skyddas, säger Krister Bäckström, anskaffningsförman på Metsäliittos Vasadistrikt. Han efterlyser också en inventering över artens förekomst. Klara besked och en heltäckande information om arten skulle underlätta arbetets gång för skogsnäringen. Som det är nu, blir det stort pådrag varje gång flygekorren påträffas.
Juhani Koivusaari, specialforskare och biolog, har representerat Västra Finlands miljöcentral på många flygekorrsexkursioner tillsammans med Metsäliitto. Han ser samarbetet som gott. Också han ser fram emot de direktiv som är på kommande från Miljöministeriet. En arbetsgrupp sitter som bäst och grunnar på frågan.
Det enda som idag är fullständigt klart är, att boträdet ovillkorligen ska lämnas ifred. Dessutom behöver flygekorren skydd runt boträdet samt en korridor av stammar, som den glidande kan ta sig mellan. Hur stor skyddzonen behöver vara finns det många olika besked om, likaså angående korridorens art.
- Naturvårdslagens bokstav är såtillvida klar att flygekorren är en art som ska skyddas, säger Koivusaari. Däremot kan jag inte göra annat än att ge ett utlåtande samt bidra med min personliga åsikt och min kunskap.
- Ansvaret för att lagarna följs ligger helt klart på avverkningsrättens innehavare, säger Bäckström.
Det gäller alltså att med god planering ta det säkra före det osäkra. Att på lösa boliner grunda skyddet av en viktig art för att efteråt ta efterräkningar är ingenting man vill vara med om.
Såväl Metsäliitto som miljöcentralen följer upp resultaten av skyddsåtgärder vid avverkningarna. För miljöcentralens del handlar det om ren lagövervakning, medan man från Metsäliittos sida är ute efter den kunskap som uppföljningen kan ge.
|
|