Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 7.5.2024
 Grattis Tua
9.11.2012 / Landsbygdens Folk
USA-bönder väntar på Farm Bill
Obama måste i snabba tag förmå kongressen att avlåta den nya jordbrukslagen Farm Bill. Den gamla Farm Bill löpte ut redan i september. Republikanerna har blockerat det nya lagförslaget i kongressen.
Lagförslaget har antagits av senaten som domineras av demokraterna. Demokraterna vill ersätta gårdsstöden med skördeförsäkringar och andra former av skyddsnät. Men den republikanska majoriteten i representanthuset kräver betydligt större inbesparingar.
Under tiden regleras jordbruket officiellt av en uråldrig lagstiftning som infördes av president Franklin D. Roosevelt år 1938. Situationen är ohållbar och tarvar snabba lösningar.
Valet har inte ändrat de politiska styrkeförhållandena i senat och representanthus. Obama måste nu förhandla fram en kompromiss eller åtminstone åstadkomma en förlängning av den gamla Farm Bill med ett år.
En modifierad Farm Bill kan eventuellt också kopplas samman med förhandlingarna om de automatiska finanspolitiska åtstramningarna som går under benämningen "fiscal cliff".
På det internationella planet vill Obama öppna förhandlingar om ett frihandelsavtal med EU. Parterna siktar på att inleda samtalen i början av nästa år. Målet är en heltäckande överenskommelse som skulle beröra tullar och icke-tariffära handelshinder, enhetligare föreskrifter, standardisering och jordbruk.
Jordbrukssektorn kan bli det svåraste området i de förestående förhandlingarna. Det blir knappast lätt att övertyga USA om européernas aversioner mot grön genteknik, klondjur, tillväxthormoner och antibiotika. I gengäld kan USA ställa hinder för importen av nötkött från EU med hänvisning till BSE-risken.
I samband med presidentvalet arrangerade Kalifornien en folkomröstning om ett förslag till obligatorisk märkning av genförändrade livsmedel. Initiativet hade tagits av grupper inom miljö- och konsumentrörelsen.
Resultatet blev en besvikelse för initiativtagarna som hade räknat med en seger. Endast 45 procent av väljarna stödde en obligatorisk märkning medan 55 procent röstade emot förslaget. Ekolobbyn hoppades före valet att omröstningen skulle bli en vändpunkt för den GMO-vänliga jordbrukspolitiken i hela USA.
Motståndarsidans kampanj finansierades av stora agrarkoncerner som Monsanto, Dupont och Basf samt livsmedelsföretag som Coca Cola, Nestlé, Mars och Kraft Foods.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab