Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 6.5.2024
 Grattis Frej
9.11.2012 / Landsbygdens Folk
Oklart om utsädet räcker nästa år
I den prognos som spannmålsbranschens samarbetsgrupp kom ut med den här veckan anser 16 procent av de tillfrågade jordbrukarna att de köper mer certifierat utsäde inför nästa år än tidigare. Motsvarande siffra inför i fjol var 14 procent och året före 11 procent.
I fall det blir ont om utbud kan det bli aktuellt att söka om undantagslov för att sälja utsäde med lägre grobarhet, men det förutsätter tillstånd av EU. Det torde inte i sig bli någon dramatisk process, i Finland har vi erfarenheter av det här sedan tidigare.
Utsädeshandeln inom de övriga medlemsländerna i unionen måste dock få tillfälle att bjuda ut sådan vara som passar för våra odlingsförhållanden. Teoretiskt kan den varan finnas i exempelvis Sverige, men knappast i stora mängder.
Till saken hör att finländska företag under de senaste tre åren har exporterat utsäde till både Sverige och Norge. Å andra sidan använder svenskarna mer handelsutsäde än vad vi gör i Finland.
Det finns också en möjlighet att försörjningsberedskapscentralen öppnar för sina utsädeslager, men det förutsätter att parterna inom branschen och myndigheterna är överens om behovet:
- I det här skedet kan man inte säga något konkret, vi har inte ännu någon klar bild av behovet, säger Juha Mantila som är beredskapsombudsman på försörjningsberedskapscentralen.
- Vi har i alla fall redan haft ett möte med representanter för branschen och i slutet av november träffas vi på nytt. Vad vi kommer fram till beror emellertid i högsta grad på hur långt det samlade utbudet motsvarar behovet.
Enligt Juha Mantila är januari-februari den lämpligaste tiden att avgöra om försörjningsberedskapscentralens lager öppnas. En öppning av lagren förutsätter statsrådets godkännande, men det torde inte heller vålla problem i fall branschen har en gemensam uppfattning om behovet.
Att det är viktigt med enigheten beror inte minst på att avsikten med försörjningsberedskapscentralens lager inte är att påverka en fungerande marknad.
- Inför nästa år bör gårdarna reagera i god tid, understryker ordförande Brinkas för SLC:s spannmålsutskott. Det vore säkert en god idé att redan nu testa grobarheten på partier man tänkt använda till utsäde.
Utsädesförsäljare Anders Wickholm vid Teiran Pakkaamo i Svartå uppger att beställningarna kommer flitigt redan nu.
- Handeln går för fullt, säger han. Efterfrågan är så stor som den aldrig har varit tidigare.
Enligt honom kan det finnas en risk för att det blir brist på vete och tidigt korn nästa vår.
- Packerierna ringer norrifrån och frågar efter tidigt korn. Och så mycket kan jag säga att vi knappast har mycket flerradigt korn här i söder. Däremot finns det kanske tvåradigt korn och havre.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab