Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
26.10.2012 / Landsbygdens Folk
Ingen gödselspridning efter 15 november säger miljöministeriet
Detta alltså trots att regnvatten tar utrymme i gödselbassängerna och åkrarna på många ställen är så blöta att man inte kan köra ut på dem med tunga fordon nu.
Ministeriet hänvisar till nitratförordningen där det heter att kvävegödsel inte får spridas på snötäckt eller frusen mark och inte heller på vattenmättad mark.
"Gödsel får inte spridas under tiden mellan den 15 oktober och den 15 april. Om marken är ofrusen och torr så att inget rinner av i ett vattendrag eller det inte finns någon risk för alvförtätning, kan gödsel på hösten spridas ut högst till den 15 november och utspridningen på våren påbörjas tidigast den 1 april", heter det i nitratförordningen.
När det gäller vallväxtlighet får ytgödsling inte ske efter den 15 september.
Miljöministeriet uppmanar i skrivelsen de gårdar, som inte har tillräcklig lagringskapacitet, att hyra eller skaffa mera lagringsutrymmen.
Vidare föreslår ministeriet att jordbrukarna tar reda på möjligheterna att sprida ut gödsel på växtodlingsgårdarna och att leverera gödsel till företag som kan använda den.
Fast gödsel kan också lagras som en gödselstack, om man uppfyller vissa regler, påpekar ministeriet. Vidare heter det i skrivelsen att svämgödsel och urin kan sugas upp i exempelvis torv som lagras i en stack.
Ytterligare kan man separera gödseln i fast och flytande gödsel och sedan lagra den fasta gödseln i en stack. I fall man lagrar gödsel i stack måste man anmäla det till de kommunala miljömyndigheterna.
I fortsättningen har gårdarna skäl att vara bättre förberedda på extrema väderförhållanden, till exempel genom att bygga större gödselstäder och täcka in dem, heter det i miljöministeriets skrivelse.
I speciella problemfall råder miljöministeriet jordbrukarna att vara i kontakt med de kommunala miljömyndigheterna eller NTM-centralernas miljöansvariga tjänstemän.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab