Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
26.10.2012 / Landsbygdens Folk
Jordbruket gjorde en förlust på närmare 1,4 miljarder euro ifjol
- Man kan alltså säga att jordbruket gjorde en förlust på närmare 1,4 miljarder euro, säger Arto Latukka som är chef på statistikavdelningen på Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT. De första preliminära siffrorna för räkenskapsåret 2012 publiceras när höstens skördeprognoser blir klara. Variationen i inkomster inom lantbruket har vuxit betydligt de senaste åren. Variationerna är särskilt stora på det södra stödområdet. Decenniets största företagsinkomst, 217 miljoner euro, fick man år 2007. Det svagaste, resultatet 45 miljoner euro, blev det däremot 2009. Den företagsinkomsten var 60 procent lägre än medeltalet för decenniet.
Under det första decenniet på 2000-talet var den ersättning jordbruksföretagarna på A-stödområdet fick för sitt arbete och som avkastning på sitt kapital i medeltal 120 miljoner euro. Jämfört med detta medeltal har de årliga resultatet varierat från -60 till +80 procent.
Arto Latukka säger att variationerna i huvudsak beror på variationerna i spannmålsskördarnas storlek och kvalitet samt prisvariationerna på spannmål.
På B-stödområdet har inkomstvariationerna varit mindre. När vi går norrut ökar andelen produktionsdjur och samtidigt minskar skillnaderna i inkomst mellan olika år. Men också längre norrut har variationerna varit +/-30 procent jämfört med medeltalet räknat över lång tid.
Stora variationer i inkomsterna försämrar betalningsförmågan och gör det till exempel svårare att sköta lån och amorteringar. Det gäller ändå för jordbruksföretagarna att på ett eller annat sätt se till att de är likvida.
Dåliga år avhåller man sig från att investera och skjuter kanske fram amorteringarna. Ett gott år kanske man däremot skaffar det man behöver redan för följande år och skjuter upp försäljning av skörden till nästa eller därpå följande år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab