|
26.10.2012 / Landsbygdens Folk
Gårdarna måste anteckna var de förvarar sitt foder
Formen för identifikationsuppgiften är fri förutsatt att de ställen där foder lagras går att specificera och åtskilja sinsemellan. Foderlagren kan märkas med siffror, till exempel silo 1-5 som förs in i foderbokföringen. Om foderlagret vad läget beträffar går att åtskilja från de andra foderlagren behövs ingen numrering eller annan märkning, utan platsen för foderlagret kan antecknas som identifikationsuppgift för foderlagret i bokföringen.
Till exempel kan skiftets namn användas som identifikationsuppgift om ensilagebalar förvaras på skiftet.
Syftet med märkning av foderlager och användning av identifikationsuppgifter är att förbättra spårbarheten för foder, till exempel när foder dras tillbaka från marknaden.
Kravet på att föra in identifikationsuppgiften för ett foderlager i foderbokföringen ingår i jord- och skogsbruksministeriets nya förordning om bedrivande av verksamhet inom foderbranschen 548/2012 som trädde i kraft i onsdags. Förordningen innehåller också andra krav på gårdarnas foderbokföring, men dessa förblir oförändrade. Den nya förordningen upphäver förordningen om bedrivande av verksamhet inom foderbranschen från 2008.
Utöver den bokföringsskyldighet som grundar sig på lagstiftningen har näringen utarbetat en anvisning om god praxis vid märkning av foderlager. Det är frivilligt att följa anvisningen som kan läsas på Föreningen för bekämpning av djursjukdomar ETT:s hemsida www.ett.fi.
Mer information om kraven på foderbokföring finns på www.evira.fi > Djur > Foder > Verksamhet inom fodersektorn > Jordbrukare och husdjursproducenter > Bokförings- och andra krav i samband med primärproduktion av foder.
|
|