Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
26.10.2012 / Landsbygdens Folk
EU-länderna har ingen brådska med utjämningen av gårdsstöden
Medlemsländernas jordbruksministrar diskuterade förslaget under måndagens rådsmöte i Luxemburg. Ministrarna var i stort sett eniga om behovet att frångå den historiska referensmodellen, men åsikterna om den praktiska omställningen varierade.
De flesta delegationer ansåg att utjämningen går för fort. Jordbrukarna behöver mer tid för en anpassning.
Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner förklarade att Tyskland inte har några invändningar mot en fyraårig övergångsperiod. Trots detta visade hon förståelse för länder som vill ha en längre frist. En förutsättning är att inga kopplade stöd kvarstår efter övergångsperioden.
Italien, Irland, Grekland och Spanien efterlyste en möjlighet att bibehålla differentierade stöd efter 2020. I synnerhet Italien underströk detta.
Enligt den italienska jordbruksministern Mario Catania kan omfördelningar bli traumatiska för gårdar som förlorar stöd. Han påpekade att det finns gårdar som riskerar att förlora upp till 90 procent av stödet. Detta får inte ske.
Polen och de andra östeuropeiska länderna förespråkade däremot en snabb utjämning för att rätta till de nuvarande snedvridningarna i konkurrensen.
Agrarkommissionär Dacian Cioloș förklarade att han är införstådd med en längre övergångsperiod. En förutsättning är att varje jordbrukare i ett land eller en region i slutändan erhåller ett enhetligt arealstöd. Cioloș lovade att återkomma med ett förslag mot slutet av året.
EU-kommissionen vill förplikta medlemsländerna att införa producentsammanslutningar inom alla produktionssektorer med syfte att öka producenternas förhandlingspositioner gentemot andra aktörer inom livsmedelskedjan.
De flesta medlemsländer välkomnar kommissionens förslag. Men delegationerna var oense om behovet att införa ett obligatoriskt system. Flera länder betonade också vikten av att kartellagstiftningen måste respekteras.
Denna åsikt företräddes av Tyskland, Danmark, Estland, Storbritannien, Tjeckien och Sverige. Länderna förespråkade gemensamt att stöda sådana sammanslutningar, förutsatt att den inre marknaden inte störs.
Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland och Österrike ansåg också att medlemsländerna ska få auktorisera ifrågavarande sammanslutningar på frivillig basis med undantag för sektorerna för frukt, grönsaker och mjölk.
Finland, Frankrike, Spanien, Portugal, Grekland, Polen och Ungern stödde kommissionens förslag som skulle förplikta medlemsländerna att auktorisera producentsammanslutningar i alla sektorer. Motiveringen är att sektorerna borde behandlas på samma sätt.
Några länder uttryckte sin beredskap att inskränka på kartellrätten under förutsättningen att dominansen på marknaden inte leder till missbruk. Finland och Irland ansåg att denna aspekt borde utredas närmare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab