Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
26.10.2012 / Landsbygdens Folk
Östersjöns laxkvoter följer EU-förslaget
Rådsmötet föregicks emellertid av en häftig debatt i den finländska riksdagen, vars stora utskott slog fast att EU-förslaget ska halveras. Forskarna i Internationella havsforskningsrådet ICES hade föreslagit ett maximalt uttag på cirka 54.000 laxar. En majoritet i utskottet som bestod av de gröna, Vänsterförbundet och socialdemokraterna antog detta som ett finländskt förslag för Bryssel.
ICES räknar med att polska fiskare drar upp omkring 70.000 laxar som de inte rapporterar och som alltså är helt utanför kvoten. Därför subtraherar man den summan och rekommenderar en laglig kvot på endast 54.000 laxar för att fisket ska vara hållbart.
EU-kommissionen konstaterar dock att ett sådant resonemang strider mot EU-lagstiftningen. Om man kan bevisa att polska fiskare drar upp lax utan att rapportera ska de laxarna dras av från den polska och inte från den allmänna kvoten.
Jordbruksminister Jari Koskinen åkte följaktligen till Bryssel med uppgiften att övertyga de andra medlemsländerna att halvera dem föreslagna laxkvoten i Östersjön. För ministern blev mötet en svår sits.
Den finländska delegationen påpekade för fiskerirådet att laxkvoten i högre grad borde följa den försiktighetslinje som ICES förespråkar - en synpunkt som nobbades av de andra medlemsländerna.
I den finländska talturen påpekade Koskinen att Ålands landskapsstyrelse har medbestämmanderätt i fiskerifrågor. I motsats till Finlands officiella linje har Åland förespråkat en oförändrad laxkvot. Eftersom Koskinen representerade både Finlands och Ålands divergerande meningar på rådsmötet i Luxemburg, hade han inget annat val än att lägga ned sin röst.
EU-kommissionens förslag antogs av rådet utan större diskussioner.
Riksdagsman Mats Nylund (sfp) är orolig för att Finlands oförmåga att hålla enad front kan slå tillbaka på CAP-förhandlingarna. Han påminner om att det i regeringsprogrammet finns en skrivning om att vildlaxens vandring till lekälvarna ska tryggas, men samtidigt också att yrkesfiskarnas verksamhetsförutsättningar för yrkesfiske vid kusten ska tryggas.
- Här finns motstridiga intressen, säger han och konstaterar att på den ena sidan står naturskyddsorganisationerna och De gröna, liksom fritidsfiskare och turistföretagare som gärna ser att en stor del av laxarna inte fiskas i havet utan stiger upp i älvarna. På den andra sidan står de allt färre yrkesfiskarna.
- Det är skrämmande hur lite stöd man hittar i riksdagen för traditionella landsbygdsnäringar som till exempel fiske. Men vad värre är, hur ser det här ut internationellt? Finlands jord- och skogsbruksminister måste mot regeringens och sin egen vilja presentera ett förslag som gör honom till åtlöje på EU:s ministermöte. När riksdagen på det här sättet urholkar ministerns och regeringens trovärdighet kan det vara svårt för Finland att nå ett bra förhandlingsresultat i de viktiga CAP-förhandlingarna, säger Nylund upprört.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab