Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
19.10.2012 / Landsbygdens Folk
Kolla nötdjursregistret!
Jordbrukarna ska kontrollera registeruppgifterna före det och korrigera eventuella fel. Registeruppgifterna kan kontrolleras i det utdrag ur nötdjursregistret som skickades till gårdarna i september.
För att få stöd per djurenhet måste dikor och dikokvigor vara införda med användningssättet ”diko” (2) i nötdjursregistret. Dikokvigorna måste också vara vid liv när uppgifterna plockas ur nötdjursregistret.
Om man framöver vill att dikokvigan ska få nationellt stöd för slaktade nötkreatur i stället för stöd per djurenhet, ska kvigans användningssätt vara ”köttproduktion” (3). Stöd för slaktade nötkreatur betalas inte för en dikokviga som har fått stöd per djurenhet ens för en enda dag.
I samband med köp av en dikokviga bör köparen fråga säljaren vad djuret har för användningssätt och på basis av denna information besluta om eventuell ändring av användningssättet. Om köparen vill ändra användningssättet för kvigan från ”diko” (2) till ”köttproduktion” (3), måste också säljaren se till att han eller hon ändrar användningssättet för kvigan till ”köttproduktion” (3) i nötdjursregistret. Då betalas säljaren inget stöd per djurenhet för kvigan och köparen får stöd för slaktade nötkreatur för kvigan i fortsättningen.
Nationellt stöd per djurenhet för nötkreatur bestäms enligt hur många nötkreatur den sökande haft i sin besittning 1.7.2011–30.6.2012.
Ändringar av användningssättet för nötkreatur kan göras med ett program för nötkreatur (exempelvis Ammu eller Elmer) eller per telefon till kundtjänsten för Lantbrukets Datacentrals nötdjursregister (tel 020 747 2360) senast 22.10.2012, det vill säga på måndag.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab