Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
19.10.2012 / Landsbygdens Folk
Man kan få stöd om man kan hänvisa till oöverstigligt hinder
Landsbygdsverket har nu kommit med besked om vad man kan göra om man har något av alternativen med växttäcke vintertid i miljöstödets tilläggsåtgärder och inte kan fylla kraven.
Det gäller till exempel om jordbrukaren har planerat att så höstsäd på sådan areal som berörs av tilläggsåtgärden och hunnit bearbeta marken, men inte har kunnat åka ut med såmaskinen på grund av vätan.
Bland annat i sådana fall kan man hänvisa till oöverstigligt hinder eller till en exceptionell omständighet. För att man ska kunna åberopa de här hindren ska problemet beröra en betydande del av gårdens jordbruksmark.
Lagrat utsäde för höstsådd är ett bra bevis på att man hade tänkt så nu under hösten. Kom i vilket fall som helst ihåg att kontakta den kommunala landsbygdsnäringsmyndigheten!
Skiften som inte bärgats på grund av väta uppfyller kravet på växttäcke, om marken inte har bearbetats. Om dikesrenar eller skyddsremsor har förstörts av översvämning och regn och miljöstödsvillkoren eller tvärvillkorskraven därför inte uppfylls, kan jordbrukaren också åberopa ett oöverstigligt hinder eller en exceptionell omständighet. Dikesrenarna och skyddsremsorna måste anläggas på nytt 2013.
Uppgifter om och bevis för det oöverstigliga hindret eller de exceptionella omständigheterna ska lämnas in skriftligt till kommunen. Anmälan ska göras inom 10 arbetsdagar från det att jordbrukaren fått kännedom om situationen.
Kommunens landsbygdsnäringsmyndighet beslutar från fall till fall om det har varit frågan om ett oöverstigligt hinder eller en exceptionell omständighet. Som sådan betraktas en onormal eller oförutsedd händelse som inte beror på sökanden.
Om skörden inte går att bärga måste skördeskadeanmälan omedelbart göras till kommunen på blankett 118. Skördeskadeanmälan ska göras även om jordbrukaren inte ansöker om ersättning för skördeskadan. Bara genom att göra skördeskadeanmälan behåller jordbrukaren sin rätt till LFA-stöd, miljöstöd och till nationella stöd.
Om jordbrukaren ansöker om skördeskadeersättning värderar landsbygdsnäringsmyndigheten skördeskadan på ort och ställe så snart som möjligt efter att ansökan anlänt. Växtbeståndet får förstöras först när värderingen av skadan är utförd.
Ansökan om skördeskadeersättning görs också på blankett 118.
Om översvämning har orsakat avrinning från gödselstaden till omgivningen kan jordbrukaren åberopa ett oöverstigligt hinder eller en exceptionell omständighet. Eventuella skador på gödselstaden ska repareras så snart som möjligt.
På samma sätt kan jordbrukaren åberopa ett oöverstigligt hinder eller en exceptionell omständighet om gödselstackarna på ett översvämmat område har förstörts eller om stackarna har förlorat sitt täckmaterial. Situationen måste rättas till så snart som möjligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab