Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
19.10.2012 / Landsbygdens Folk
Få ändringar i investeringsstödet 2013
2013 är sista året då den pågående budgetperioden och det förhöjda investeringsstödet enligt 141-avtalet är i kraft. Parterna är överens om att inte gå inför större förändringar under det sista året, utan stöden fortsätter nästan som hittills. Det är emellertid mycket troligt att investeringsstöden utsätts för en grundlig revidering 2014 eller senast 2015.
I stödobjekten och stödnivåerna 2013 föreslås bara två förändringar. I stödobjektet ”andra värmecentraler” kan högst 35 procent av de godtagbara kostnaderna beviljas i bidrag. I år har stödet varit uppdelat så att 15 procent beviljats som bidrag och 20 procent som räntestöd.
Avsikten med ändringen är att främja användningen av förnybar inhemsk energi i enlighet med regeringsprogrammet. Med begreppet ”andra värmecentraler” avses i praktiken att värmecentralerna delvis värmer upp gårdsverkstäder och spannmålstorkar, i det senare fallet även med hjälp av tilläggsvärmare. Om en värmecentral värmer upp en husdjursproduktionsbyggnad stöds den enligt samma stödnivåer och -former som själva byggnaden.
Den andra ändringen gäller byggande av får- och getstall. Vid sidan av ett fast monterat utfodringssystem kan stöd nu alternativt erhållas för anskaffning av foderutdelningsanordningar eller fullfodervagnar inom de enhetskostnadsgränser som gäller för utfodringssystem.
Ansökningsomgångarna nästa år är så som hittills fyra till antalet och även tiderna följer långt tidigare års mönster. I riksdagen behandlas som bäst en sänkning av räntestödet från fyra till tre procentenheter för de lån som söks nästa år och i linje med detta öppnar den första ansökningsomgången först den 2 januari.
Startstöd för unga jordbrukare och räntestödslån för byggande av bostadshus kan man söka om hela tiden. Räntestödslån för köp av bebyggd jordbruksfastighet kan sökas fram till utgången av november i år och därefter från början av nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab