|
19.10.2012 / Landsbygdens Folk
Torven räcker inte åt alla – produktionen måste upp!
Snart börjar växthusens värmecentraler gå på högvarv. Grönsakerna behöver ljus och värme i vinter, men det finns stort problem för de året runt-odlare som har bytt ut oljepannan och investerat i en biobränsleanläggning: Torven räcker inte till.
– Vårt årsbehov av bittorv är 3.500 kubikmeter, men Vapo har endast kunnat leverera 1.200 kubikmeter i år. Så vi står utan tvekan inför ett problem i vinter, säger Johanna Smith, tomatproducent i Närpes.
Som reservbränslen har Smith flisad energived och torvpellets. Problemet för henne är att det senare bränslet inte lämpar sig för anläggningens värmesystem.
– Uppvärmningen fungerar inte optimalt med torvpellets och systemet har en tendens att krångla när vi använder det. Vi har också kompletterat med träflis, men tillgången på det fasta biobränslet är alltid ett frågetecken.
– Vi vet aldrig hur mycket träflis som finns att tillgå i området, säger hon.
Smiths har också flytgas som reserv, men den kranen vill hon ogärna vrida på i vinter.
– Gasen är nästan lika dyr som oljan och jag vill undvika att använda det bränslet.
Orsakerna till att torven inte räcker till är flera. Dels har det varit en regnig sommar som hämmar brytningen av torv.
– Den regniga sommaren bidrog till att vi stannade nästan tio miljoner kubikmeter från det uppsatta målet för årets torvbrytning. Vi uppnådde inte målet heller i fjol och därmed har vi inga stora lager att tillgå, säger Ahti Martikainen, marknadsföringschef och direktör för samhällsrelationer på Vapo – landets största torvproducent.
Men det grundläggande problemet är inte den regniga sommaren. Det är att Vapo och andra aktörer inte får tillstånd att börja bryta torv på nya kärrområden. I dagsläget bryter företaget torv på 45.000 hektar och av det töms cirka 2.500-3.000 hektar per år.
– År 2011 fick vi nya tillstånd att börja bryta på 500 hektar och detsamma gäller för det här året. Men det är inte tillräckligt, förklarar Martikainen.
Vapo har ansökt om tillstånd att bryta torv på 13.000 hektar, men det är en process som går långsamt. Det värsta enligt honom är att det i Finland finns en enorm torvreserv, men att endast en procent av lämpliga kärrområdet utnyttjas för torvproduktion. Däremot är flera miljoner hektar torvmarker skyddade.
– Vi behöver inte ens gå in och prospektera områden som är skyddade. Det finns tillräckligt med områden, men på grund av tillståndsprocessen händer ingenting.
Det innebär att man är långt från en idealsituation i dagsläget.
– Skulle vi få tillstånd att bryta torv på nya områden klarar vi regniga somrar. Men så är inte fallet nu. Situationen skulle bli betydligt bättre för oss om vi ens skulle få tillstånd för de 13.000 hektar nya områden som nu är under behandling, säger han.
Om inte Vapo får nya torvbrytningsområden på sikt befarar Martikainen att bristen blir ännu större i framtiden. Det beror också på att efterfrågan på torv kommer att öka i framtiden.
– Det är inte bara primärnäringarna som använder torv. Torv används också som bränsle i produktionen av fjärrvärme och enligt en undersökning kommer det i Finland att produceras 12-14 TWh fjärrvärme med torv i framtiden. Så behovet av torv är enormt, säger han.
|
|