|
19.10.2012 / Landsbygdens Folk
Tysk-franska ministrar försvarar EU:s agrarbudget
Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner och hennes franska kollega Stéphane Le Foll bekräftade därmed sitt stöd för EU-kommissionens förslag att bibehålla jordbruksbudgeten på 2013 års nominella nivå fram till år 2020.
Därmed går ministrarna mot kraven från de nettobetalande länderna Sverige, Storbritannien, Holland och Danmark som efterlyser nedskärningar i EU:s budgetram, inklusive inbesparingar inom jordbrukssektorn.
Ordförandelandet Cypern tror inte på inbesparingar i budgetramen utan nedskärningar inom jordbrukspolitiken. Detta gäller både gårdsstöden och landsbygdsprogrammet, heter det i ett cypriotiskt dokument.
Tyskland och Frankrike kräver nedskärningar i EU:s långtidsbudget, men utan att röra jordbrukets budget. Till denna kategori hör också Finland.
Aigner och Le Foll är också eniga om att systemet med sockerkvoter måste förlängas till år 2020. EU-kommissionen skulle helst avskaffa kvoterna redan i september 2016. EU-stöden till mindre gynnade områden bör bibehållas.
Tyskland och Frankrike stöder kommissionens förslag till gröna miljövillkor för en tredjedel av gårdsstödet. Enligt Aigner är detta viktigt för att stärka jordbruksstödens förankring i befolkningen och skyddet av det europeiska landskapet.
Ett villkor är att de ekologiska fokusområdena ska få utnyttjas på ett hållbart sätt. EU-kommissionen uppmanas att utarbeta enkla, obyråkratiska regler för detta.
Aigner och Le Foll ska också tillsätta en gemensam arbetsgrupp för att utreda nya utvägar för att anpassa kriterierna för miljöstödet till regionala och gårdsvisa förhållanden. Ministrarna anser att EU-kommissionens förslag inte är praktiskt genomförbart.
Ministrarna vill också stärka producenternas inflytande i livsmedelskedjan och undersöka nya möjligheter att begränsa prisvolatiliteten på de globala marknaderna för jordbruksprodukter.
Ministrarna har kommit överens om att Frankrike och Tyskland ska köra en gemensam linje genom hela jordbruksreformen för att maximera sitt inflytande.
Enligt tidtabellen ska EU:s medlemsländer fastställa budgetramen på ett toppmöte i november, eller senaste vid följande toppmöte i medlet av december. Parlamentet måste godkänna förslaget innan det kan träda i kraft.
Långtidsbudgeten måste spikas innan förhandlingarna om den kommande jordbruksreformen kan inledas i detalj.
|
|